top of page

Osviežujúce čítanie na leto - 2.

V prvom Osviežujúcom čítaní na leto sme vám predstavili niekoľko knižiek pre najmenšie deti. Dnes tu máme tipy na letné čítanie pre predškolákov.

A pretože je teplo, vybrali sme opäť knižky, ktorých dej sa odohráva pri vode.

Pozývame vás na výlet k moru, posedenie pri rybníku a na záver máme aj niekoľko vtipných prekvapení.


Gréta a Gerda

Gréta a Gerda sú veľryby. Gréta je najslávnejšou speváčkou v mori. Jedného dňa však stratí hlas a nikto nevie prečo. Až v podmorskej ambulancii zvieratká zistia, že ťažkosti im spôsobujú odpadky, ktoré do mora nepatria. Rozhodnú sa rýchlo konať. Ako to dopadne?

Malá Gerda je zase najšťastnejšia veľryba na svete. Na ceste oceánom za svojou stratenou rodinou stretne veľa nových kamarátov, ktorí jej prezradia zaujímavosti o ich živote, ale aj o oceáne, v ktorom všetci spoločne žijú. V ďalšom napínavom príbehu zase so svojim bratom Larsom hľadajú pokračovanie ich obľúbenej uspávanky.



Máte radi pirátov?

Aj pre predškolákov máme na schladenie knižku o pirátoch.


Kapitán Žralok a jeho kamarát Miško zažijú na mori niekoľko neuveriteľných dobrodružstiev.

Kapitán Žralok najskôr obsadí čln, na ktorom sa na vlnách hojdá unudený Miško. Ten sa poteší, že sa končene deje niečo vzrušujúce a ochotne vylezie na plachetnicu malého piráta.

"Hohó, sme postrach morí, sme slávni piráti!" spievajú si dvaja kamaráti a hneď sa vydajú na cestu. Podľa starej mapy sa budú hľadať pirátsky poklad, stretnú morského hada a podarí sa im prekabátiť loď plnú nepriateľských pirátov.



Schody do mora


Pri mori trávi prázdniny aj Kajka a jej kamarát Goran. Podobne ako veľa slovenských detí dovolenkujú v Chorvátsku, kde býva Goranov starý otec. Vo svojom dome má schody vedúce priamo do mora. Deti si užívajú prázdniny pri mori so všetkým, čo k tomu patrí - na schodoch pri dome pozorujú lode i západ slnka, chodia na pláž, kúpi sa v mori, zájdu do akvária i na výlet pirátskou loďou na ostrovy.





Miška a Zuzanka

Miška je malá veterinárka, ktorá rozumie zvieracej reči. V konároch starej lipy jej ocko postavil domček a Miška tam má svoju nemocnicu pre zvieratká. Cez prázdniny chodí na chalupu k starým rodičom. Neďaleko chalupy je jazero a pri ňom Miška pomôže malému bobrovi, bocianovi a dokonca aj jeleňovi, ktorému sa parožie zamotalo do pletiva ohrady.

Na brehu jazera zažije nezvyčajné dobrodružstvo aj Zuzanka. So svojim bratrancom Matejom navštívia jeho kamaráta Samka. Býva v drevorubačskom domčeku pri jazere a vie robiť rôzne kúsky so zvieratami. Dva zajačiky, naučil preskakovať kovovú obruč a dokonca sa aj pokloniť sa, papagája Koka rozprávať a párik veveričiek na dvorehýbať ňufáčikom a strihať ušami. V knižke nájdete aj ďalšie dva príbehy - z trhoviska a z bábkového divadla.







Kvak, žabka z jazera


V skvelom komikse o žabiakovi Kvakovi nájdete na každej strane jednu novú príhodu. Všetky dopĺňajú veselé básničky. Zažijete stretnutie s vážkou, bocianom i krokodílom, veľa vtipných situácií zo žabiakovho života, pobaví vás svojimi nezvyčajnými vynálezmi a zážitkami.










Nech žijú vodníci!

Vodníkom v lete teplo nebýva, hocikedy sa môžu schladiť vo svojich rybníkoch a potokoch. Niekedy to však môže byť trochu problém. Vodníkovi Ondríkovi z príbehu Ako Maťo a Klinček hľadali rybník napríklad jeho potok vyschol a rybník ľudia zasypali. Našťastie sa Maťo s Klinčekom poznajú s obláčikom Cvrkom a problém spolu vyriešia.

Malý vodník má zase len pre seba celú hať pri vodnom mlyne. Je to veľký zvedavec a rád spoznáva okolitý svet pod i nad vodou. A pretože je to aj veľký huncút, občas niečo vyvedie. Našťastie naňho dáva pozor jeho najeplši priateľ kapor Cyprián.



Ryby, rybky, rybičky

Príbeh O zlatej rybke je pomerne známy - rybár chytil rybku, tá mu splní želanie, za to že ju pustí. Jeho panovačná a chamtivá žena má ale toľko želaní, že rybka nakoniec.... ale to si už nájdite v knižke. A pretože knižka je obojstranná, keď ju otočíte, možete si prečítať ešte jednu rozprávku O rybke Beličke, ktorú napísal Jozef Króner.

Rybačka sa vydarila aj Lole a Lelovi. Že neviete kto to je? Lola je malá ýmyselníčka a Lelo je jej pes. A okrem príbehu o vydarenej a obzvlášť zábavnej rybačke, nájdete v knižke aj ďalšie dva.

A do tretice sa za rybami ponoríme hlboko do oceánu. V knižke Morské zvieratá objavíte pestrofarebný podmorský svet - tropické rybky, delfíny, žraloky, morské cicavce a ďalšie zvláštne stvoreni. Vďaka krásnym ilustráciám a množstvu informácií sa budete cítiť ako v akváriu.


A na záver niečo, čo ste nečakali!

Hektolitre vody sa ukrývajú v Hasičských rozprávkach. V dvadsiatich napínavých i veselých príbehoch sa to hemží vodníkmi a hasičskými autami. Prečo vodníkmi? Lebo prvým hasičom bol vodník Vodička. S ohňom si však vedia poradiť aj zvieratká alebo jedna veľmi odvážna princezná. A kto má na svedomí všetky požiare v tejto knihe? Dajte si pozor napríklad na čertov a škriatka Ohnivca.

Špinuška je najšpinavšie dievčatko na svete. A pretože je často ufúľaná, musí sa aj často umývať, a tak je aj v tejto knižke veľa vody. Aby sme jej nekrivdili, spolu so svojim psíkom sa naozaj snaží zostať čistá, ale vždy jej to čosi prekazí. Vôbec nemôže za to, že raz sa jej na hlavu vyleje vedro farby, inokedy ostrieka celú izbu paradajkovou polievkou či zaplaví polovicu mesta penou, keď sa pokúša očistiť od špiny.







19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page