top of page

Čítanie na Apríl - Deň Zeme

Updated: Jul 24, 2023

22. apríla je Deň Zeme a preto sme na tento mesiac z knižnice vytiahli knižky, ktoré našim čitateľom pomôžu lepšie pochopiť, prečo je potrebné ju chrániť.


Čo sa deje: Recyklujeme

Tému životného prostredia približuje už tým najmenším čitateľom knižka z obľúbenej série Čo sa deje. Veď správne návyky, ako neplytvať s vodou či triediť odpad, je dobré sa učiť odmalička. Na každej dvojstránke je krátky veršík a ťahacie a posuvné prvky, aby sa zabavili aj detské prstíky.






Gréta

Nádherná slovenská knižka o veľrybej speváckej hviezde Gréte, ktorá z ničoho nič stratí hlas. Keď navštívi podmorskú lekárku, zistí, že jej ambulancia je plná zvieratiek chorých kvôli odpadkom, ktoré hádžu do mora ľudia. Korytnačky si mýlia plastové sáčky s medúzami, žralok si vyláme zuby na lodnej kotve, ďalší majú ekzém…

Zvieratká si nakoniec s ľudskými odpadkami originálne poradia a more si vyčistia. Ale čo my, ľudia? Čo môžeme urobiť pre to, aby sa nám všade nekopili plastové fľaše, sáčky, odpadky? V závere knižky deti nájdu pár tipov.


Planéta Zem sa usmieva

Rozprávačom knižky Planéta Zem sa usmieva je planéta Zem a jej hrdinami sú Olívia, Filipko a malá Ema.

Planéta Zem vysvetľuje deťom, prečo býva smutná a kedy má dôvod sa usmievať.

Usmieva sa vždy, keď hrdinovia knižky urobia niečo dobré pre jej ochranu. Príbehy objasňujú dosah našich starých, veľakrát životnému prostrediu škodlivých návykov. Snažia sa deťom ukázať, ako ich zmeniť a čo sa pre dobro planéty a nás všetkých dá robiť. Každý z príbehov sa zameriava na jeden pilier bezodpadového spôsobu života: znova použi, zamietni, zredukuj, zrecykluj a zkompostuj.


Príbeh vody

Táto útla knižka pomocou príbehu o prváčikovi Jankovi vysvetľuje všetko možné o vode. Ako putuje v prírode, ako je možné, že nám tečie z kohútika vždy čistá, prečo nie je dobré polievať kvety na pravé poludnie, aj prečo zahasí smäd lepšie ako sladené nápoje.

Kniha rieši viaceré environmentálne témy a nabáda deti k šetrnému životnému štýlu. Autorka Kateřina Gančaříková má totiž bohaté skúsenosti s realizáciou environmentálnych výukových programov pre deti.

Súčasťou knižky je pekný obojstranný plagát, kde je znázornený kolobeh vody v prírode a putovanie vody od zdroja až do vodovodného kohútika.



Jazmínka a škriatok Vendelín

Keď sa víla Jazmínka znesie na drobnom semienku odkvitnutej púpavy z tatranských kopcov až k Železnej studienke, začína sa jej veľké dobrodružstvo. Objavuje nepoznané miesta – jaskyne, čistinky a lúky, ba čo viac, v lese nájde nových priateľov. Lesní škriatkovia sú nielen láskaví a vľúdni, ale tiež múdri, a tak sa zvedavá víla pri nich aj veľa naučí. Čo robiť pre to, aby les zostal čistý a zvieratká v ňom spokojné? Ako sa správať ekologicky? Ktoré bylinky liečia a kde rastie plesnivec? Odpovede na tieto otázky a množstvo rád a nápadov objavíte v príbehu o tom, ako víla Jazmínka a škriatok Vendelín spoločne zachránili les.




Kto je Smeťko

Smeťko a jeho priatelia sú vyhodené smeti, ktoré sa túžia dostať na sberný dvor. Deti sa cz príbehy týchto hrdinov dozvedia, prečo a ako treba triediť odpad, aj čo sa z neho recykláciou stáva.

Knižka je rozdelená na tri časti. V prvej sa čitatelia zoznámia so Smeťkom a jeho kamarátmi. V druhej časti sa deti dozvedia, kam sa dostali Smeťko, Plieška, Plastička a ostatní, po tom, čo ich deti zachránili. Tretia časť je venovaná správnemu triedeniu odpadu.






Nezábudka a Divozel

Príbeh dvoch súrodencov, ktorí trávia prázdniny u starých rodičov, a spoznávajú miestnu prírodu, aj to, ako ju chrániť.

Príbeh je doplnený rôznymi zaujímavými informáciami. Napríklad na jednej dvojstrane je znázornené, aký typ odpadkov sa v prírode ako dlho rozkladá. V inej kapitole zase babka vysvetľuje deťom, čo znamenajú čísla na vajíčkach.

Nechajte sa vtiahnuť do prostredia plného zvierat obklopených prírodou. Prežite s deťmi nezabudnuteľné chvíle nielen spoločným čítaním príbehov, ale aj učením sa niečoho nového. Odpútajte sa od displejov a skúmajte spoločne okolitý svet a krásy v ňom ukryté.

Deti sa v edukatívnom príbehu naučia napríklad: ako dlho sa rozkladajú odpadky, základy triedenia odpadkov, čo je to vlastne tá recyklácia, ako spraviť kŕmidlo pre vtáčiky, prečo nemáme nič vylievať do jazier, prečo po opekaní treba poriadne uhasiť ohnisko, ako sa označujú vajíčka, ktoré znášajú sliepky, a ktoré si kupujeme v obchode, že všetko, čo si prinesieme so sebou do lesa, si máme aj odniesť, čo za rastliny sú Divozel a Nezábudka, podľa ktorých sú pomenovaní hlavní hrdinovia.


Zachráň svoju planétu

101 jednoduchých, ale účinných návodov, ako môžeš zmierniť poškodzovanie planéty.

Táto kniha pomôže urobiť správne zmeny a vybrať si správne možnosti. Je plná praktických a zábavných, niekedy až bláznivých nápadov, ktoré môžeš využiťy a tým zmeniť budúcnosť SVOJEJ planéty.

V siedmych kapitolách nájdeš návody, ako sa správať doma ekologicky a zeleno vonku, nakupovať s ohľadom na planétu, neplytvať, ale opravovať a recyklovať, neznečisťovať a chrániť všetko živé aj ako sa rozprávať s inými šuďmi o tom, čo môžu urobiť, aby sa situácia zmenila.

Kniha je vytlačená na papiery s certifikátom FSC. FSC je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je podpora environmentálne vhodného a sociálne i ekonomicky zodpovedného obhospodarovania lesov


Planéta Zem - otázky a odpovede

Táto nádherne ilustrovaná encyklopédia vám odpovie na vyše 70 otázok, ktoré sú dôležité pre pochopenie fungovania našej planéty. Dozviete sa, koľko váži Zem, čo spúšťa lavínu, prečo je obloha modrá a všeličo iné. Otestujte svojich kamarátov pomocou náročných otázok v závere knihy a prekvapte ich svojimi vedomosťami. Pozrite si vzrušujúce fakty na konci každej témy. Výstižné ilustrácie a fotografie dopĺňajú informácie o tom, čo vplýva na našu planétu a mení ju.







Efekt domina

Hrávate niekedy domino? Je neuveriteľne zaujímavé sledovať, ako jeden malý dielik rozpúta celú sériu pohybov, vďaka ktorým popadajú desiatky ďalších. A presne tak funguje náš svet. Všetko je v ňom v krehkej rovnováhe, poprepájané neviditeľnými vláknami. Jeden krok človeka často spustí reťazovú reakciu, s ďalekosiahlymi následkami pre ľudstvo, prírodu, našu planétu.

Táto kniha ponúka 18 príbehov o tom, ako ľudská snaha neustále meniť veci na svoj obraz spustila efekt domina, s menšími či väčšími následkami (žiaľ väčšinou negatívnymi).

Dozviete sa ako vysadenie malého kaktusu v Austrálii takmer spôsobilo národnú katastrofu, alebo ako kvôli snahe zlikvidovať komáre v Indonézii popadali ľuďom na hlavy strechy ich domov. Všetky príbehy sú skutočné a môžu nás veľa naučiť o tom, ako rešpektovať prírodu a dvakrát si premyslieť skôr, ako začneme konať


Misia: Zachráň planétu

Z nepríbehových, encyklopedických, odporúčame okienkovo-miniknižkovú Misia: Zachráň planétu. Na prvej strane víta malého čitateľa mimozemšťan Qui-Do, ktorý potrebuje pomoc pri zachraňovaní našej planéty. Postupne odhaľuje, čo všetko znečisťuje našu vodu, vzduch aj pôdu, a pomocou množstva odklápacích okienok a miniknižiek ukazuje, ako by naše životné prostredie malo vyzerať, a čo pre to môžeme robiť.



Klimaticka zmena

Pokazili sme si planétu?

Od čias, kedy ľudia vynašli prvé stroje poháňané motormi, sa s našou planétou dejú zvláštne veci. Čo pre nás ľudí tieto zmeny znamenajú? Ako vlastne vyzerajú? Do akej miery nás ohrozujú a dokážeme ich my sami nejako ovplyvniť?

Stručne a zrozumiteľne vysvetlené najdôležitejšie fakty o tom, čo sa deje s našou planétou, keď sa do jej atmosféry dostáva príliš veľa skleníkových plynov z našich fabrík, áut a domácností.

Tento praktický sprievodca je určený všetkým deťom aj dospelým, ktorí majú veľa zvedavých otázok o súvislosti medzi klimatickou zmenou a životom okolo nás. Vďaka nemu dobre porozumiete tomu, prečo sa o klimatickej zmene toľko píše a hovorí a čo je najdôležitejšie - naučíte sa sami premýšľať o tom, ako dokážeme my ľudia prispieť ku zmene k lepšiemu.


To je teda počasie!

Rázna, ale optimisticky ladená populárno-náučná kniha pre deti o zmene podnebia a o tom, čo môžeme urobiť pre lepšiu budúcnosť.

Kamarátov Lottu a Kaspera už unavujú vyhýbavé odpovede rodičov na otázky o čudnom počasí, preto sa rozhodnú, že zistia, o čo vlastne pri zmene klímy skutočne ide.

Počet obyvateľov Zeme sa stále zvyšuje – pomestíme sa sem všetci aj s prírodou?

Aký je rozdiel medzi podnebím a počasím? Znamená zmena klímy, že zajtra nastanú záplavy alebo že od budúceho leta bude skutočne horúco?

Záleží vôbec na tom, čo jeme – či zapekané makaróny s mletým mäsom, alebo vegetariánsku stravu? Mali by sme sa presťahovať do lesa, ak chceme žiť šetrne k životnému prostrediu?

V knihe sa dozviete nielen odpovede na tieto aj na ďalšie pálčivé otázky detí o zmene klímy, ale aj to, ako môžeme tieto problémy spoločne dostať pod kontrolu.





12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page