top of page

Čítanie na september - O škole

Na september sme pre vás, ako inak, vybrali knižky o škole a škôlke.

Vybrali sme knižky, v ktorých sa dozviete prečo je škola či škôlka super, na čo všetko sa môžete tešiť a čo všetko možno zažijete.


Kategória 2-4 roky


Kubko ide do škôlky

Hurá! Kubko ide konečne do škôlky. Keď sa deti ráno stretnú, spievajú v kruhu spoločne veselú pesničku. A potom sa dejú samé zaujímavé veci: Kubko namaľuje veľký rytiersky hrad, s deťmi sa hrajú dnu aj na dvore a obedujú jeho obľúbené jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou. Potom si trochu odpočinú a už je tu zrazu mama. V škôlke je tak dobre, že sa mu ani nechce ísť domov…





V škole


Všetky deti sa tešia na deň, keď pôjdu do školy po prvý raz.

V tomto vyrezávanom leporele sa do školy chystá Janka.


Janka ide po prvý raz do školy

raduje sa, učenia sa nebojí.

Vstala prvá zaránky,

pohľadala topánky,

Dunčo fučí zťažka:

"Tá taška je ťažká."


Vtipné verše a veselé obrázky v knižke z edície Prvé kroky deťom priblížia, ako to v ozajstnej škole vyzerá.


Knižka je vhodná pre trojročných čitateľov.





Kategória 4-6 rokov



Hurá do škôlky


Pre všetkých rodičov a ich deti, ktoré sa chystajú do škôlky:

Ničoho sa nebojte! Uvidíte, že rovnako ako Katka a jej kamaráti zažijete hŕbu zábavy a dobrodružstiev. Či už to bude pri sínkovaní a guľovaní, pri výprave za pokladom, alebo dokonca pri nočnom spaní v škôlke.

Naša knižka vám ukáže, čo všetko vás v škôlke čaká, a presvedčíte sa, ako super tam môže byť.






Ide sa do školy!


Ako prvá sa vyberie do školy Viktorka. Ale predtým stretne Rexa a naučí sa veľa dôležitých vecí, zopár veselých pesničiek a básničiek, vyfarbí niekoľko obrázkov, spočíta jesenné plody na stromoch, odprevadí sťahované vtáky na ich ďalekú cestu... a mnohé ďalšie užitočné veci, ktoré sa jej v škole zídu.

Aj Macík sa chystá do školy. Trochu sa bál, veď je to po prvý raz. Ale našiel sa tam kamaráta a hneď mu bolo veselšie. Macík je veľmi statočný.

A do tretice si to do školy namieria aj Puf a Muf. V knihe je všetko, čo majú deti rady: úsmevné príbehy, vtipné dialógy, krátke vety, veľké písmená a skvelé ilustrácie.




Do školy


Do zvieratkovskej školy sa chystá aj celý dvor - teliatko, prasiatko, žriebätko, ovečka, psíček a mačička a malý somárik. Na všetkých sa teší pani učiteľka straka, ale naučiť všetkých abecedu nie je vôbec jednoduché.

V nádherne ilustrovanej knižke nájdete výber z najkrajších veršov pre malých recitátorov od dvoch známych slovenských autoriek ľudmily Podjavorinskej a Márie Rázusovej Martákovej. S poetickými veršíkmi vyrástlo už niekoľko generácií detí. Básničky o veveričkách, vtáčikoch, zvieracej škole a pestrých kvietkoch najlepšie nabrúsia detský jazýček - a nielen školákom.




O prváckom mačiatku


Knižka je určená najmä pre malých žiačikov. Prináša výber vtipných a ľahko zapamätateľných básničiek a veselých rozprávok Kristy Bendovej, jednej z najobľúbenejších spisovateliek mnohých generácií. Kto by nepoznal veršíky Klopi-klopi, brána, otváraj sa zrána, či Padá sniežik padá? Nájdete tu i rozprávky o Pucovi a Pacovi, o Anulienke Smieškovej, o sporovlivom prasiatku, či somárikovi-klamárikovi






Danka a Janka


Dvojičky Danka a Janka Botkové sú navlas rovnaké, a tak keď sa Janka pozrie do zrkadla, nie je si istá, či vidí seba alebo sestru Danku a keď sa Danka pozrie na Janku, nevie naisto, či vidí sestru alebo seba v zrkadle.

Väčšina z ich veselých a poučných príbehov sa odohráva práve v škole, Danka a Janka sú totiž od septembra žiačkami 1.B. Ako si pani učiteľka poradí s ich rozoznávaním? A sú naozaj úplne rovnaké?




Kategória 6-10 rokov


Rozruch v škole na Kavuličovej ulici


Monika ide po prvý raz do školy a hneď zažije veľké dobrodružstvo. Netuší, že jej najvernejší priatelia, dva krásne čierne psy, sa ju vyberú hľadať a cestou povystrájajú neuveriteľné kúsky. Najväčší rozruch však vyvolajú v škole, kam sa im podarí dostať cez plot. Viete si predstaviť ten zmätok, keď sa otvoria dvere do triedy a ukáže sa v nich čierna psia hlava?









Čo sa deje, keď je v škole voľno?

Napríklad cez prestávky alebo počas školského výletu.

Čo na príklad robí cez prestávky Mikuláš a jeho priatelia? Takmer nikdy nič zakázané. Tak prečo teda Mikulášovho najlepšieho kamaráta Aurela vylúčili zo školy? No, nebola to tak celkom jeho vina. Koho by nerozčúlilo, keby mu bu niekto len tak stúpil na desiatu? Čo na tom, že to bol vychovávateľ? Veď ak nemá mať Aurel desiatu, načo by potom chodil do školy.

Terka a jej priateľky sa zase nevedia dočkať školského výletu. Budú dokonca bývať na skutočnom hrade, v útulných izbičkách po štyroch. Nakoniec to však dopadne inak. Terka sa má postarať o novú spolužiačku, a ešte k tomu sa s ňou aj deliť o izbu! Aby toho nebolo dosť, zdá sa, že na hrade straší. A nadôvažok jej pomoc potrebuje aj drzý Erik…






Úžasné dni školáčky Abby


Abby Hayesová je malá odvážna školáčka, ktorá vyrastá vo vynikajúcej rodine: mama je právnička, ocko má počítačovú firmu, staršie supersestry - dvojčatá Eva a Isabela sú úspešné študentky a Eva je aj vynikajúca športovkyňa. Mladší brat Alex vyrieši každú matematickú záhadu.

Ako v takejto rodine môže obstáť školáčka Abby, ktorá zatiaľ vyniká iba tým, že má kučeravé ryšavé nepoddajné vlasy?...











V hlavnej úlohe krieda

Dnes už sa v škole krieda nepoužíva. Všade sú interaktívne tabule a špeciálne fixky. Ešte nedávno však v každej triede bola tabuľa, na ktorú sa písalo kriedou. A o kriede sú aj nasledujúce dve knižky.


V knižke Čarovná krieda jedného dňa vypadla pani Monsenovej z vrecka zástery krieda. Ležala na ceste a práve tam ju našiel Jon. Na prvý pohľad to bola celkom obyčajná krieda akou učiteľ píše na tabuľu. Keď s ňou však Jon nakreslil na plot chlapca, ten zrazu ožil a zoskočil z plota. S novým kamarátom vstúpia do krajiny dobrodružstva cez magickú bránu.


Bola raz jedna trieda,

v tej trieda bola krieda.

Tá krieda bola biela

a bolo jej dosť veľa.

Okrem básničky o kriede je v knižke ešte vyše dvadsať ďalších humorných školských básničiek od Kristy bendovej a Tomáša Janovica.



Čítanie pre staršie deti (10-12 rokov)


Hrdinský zápisník

Táto knižka vyšla prvýkrát v roku 1960 (naše vydanie je z roku 1980). Vtedy boli deťmi vaši starí rodičia. Bola tiež prvou knihou pre deti, v ktorej ich nevychovávali dospelí, ale príbeh rozprával sám chlapec. Vďaka jeho „hrdinstvám“ spoznáte svet úplne odlišný od toho, v akom žijete v súčasnosti. Vtedy naša krajina nebola samostatným štátom, ale spoločným pre Česko i Slovensko. V obchodoch sme neplatili eurami, ale československými korunami, a v škole žiaci oslovovali učiteľov súdružka a súdruh. Vaši rovesníci vtedy ani len nesnívali o mobilných telefónoch či tabletoch, dokonca neexistovali ani automatické práčky.

No podobné huncútstva, aké povymýšľali Miroslav Fazuľka a jeho na svete najlepší kamarát Mišo Juran, určite zažívate aj dnes. Lebo priateľstvo, humor a smiech budú deti potrebovať vždy. Aj keď sa z nich stanú dospelí.






Ja, hviezda Michaela


Túto knihu nech nečíta nikto, kto ešte nemal 12+, píše sa v jej úvode ;).

Niektorých možno bude rozčuľovať môj jedálniček a možno aj slovník. Všetko toto sa odohralo v našej škole a niečo v mojej hlave.


No čo narobím? Môže za to PUBERTA. Lomcujú nami hormóny.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page