top of page

Čítanie na marec - S vôňou jari

Je marec a jar už pomaly klope na dvere. V našom marcovom výbere nájdete knižky o jari a všeličím, čo s ňou súvisí.


Knižky pre úplne najmenších (0-2 roky)

Krtko a jar

Krtko sa presvedčí o tom, že jar je už tu, keď po zime vykukne zo svojho zimného domčeka. Je rád, že dobre prezimoval a teší sa na jarné slniečko. Ale ako prežili zimu ostatní? Keď krtko počuje zúfalé volanie malej sýkorky, je to úloha preňho ako stvorená... Musí sa o vtáčatko postarať!


Krtko - V záhradke

Leporelo Vám porozpráva pomocou pekných obrázkov, ako sa sadí a stará o záhradku. Všetky zvieratká pripravujú pôdu. Vypestujú kopu kvietkov a ovocia. Ktorému zvieratku sa čo urodí, ostáva záhadou. Knižka je bez textu, každá strana má biele pozadie a obrázok výraznej farby



Potulky jarou

Po studenej, zasneženej zime nastala voňavá a hrejivá jar. Život sa rozprúdil. Nielen ľudia, ale aj zvieratká túžia po prírode. Čo všetko sa dá objaviť v záhrade, v parku, na ulici alebo na trhu? Do obrázkov sa schovalo množstvo príbehov a my sa znova tretávame s už známymi postavami, ktoré sa túlali jeseňou a zimou. Ak budeme pozorní, zistíme, čo sa s nimi stalo od nášho posledného stretnutia.

Kniha ocenená množstvom cien vyniká z radu detskej literatúry a teší sa obľube u čitateľov najmä vďaka jej všetrannému využitiu. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie.


Knižky pre malých (2-4 roky)


Kubko objavuje jar

Na jar je toho tak veľa na objavovanie! V záhrade rozkvitajú prvé kvety, aj keď niekde ešte leží sneh. Príroda sa pomaly prebúdza k životu a Kubko tiež. Spolu so svojou kamarátkou Paulínkou skúmajú záhradu, ako sa postupne mení v každom jarnom mesiaci. Kubko sa už nevie dočkať, kedy bude môcť zasadiť prvé rastlinky. A kedy nastane čas na hľadanie veľkonočných vajíčok? A na prvý piknik s dekou na tráve? Rodičia ho však upokojujú, že všetko má svoj čas…


Terka pomáha ockovi


Mama s Jakubkom idú na víkend preč. Terka sa teší na voľné dni s ockom. Obaja chcú pripraviť pre mamu prekvapenie – v záhrade plánujú založiť nový záhon. Terka je hrdá, že môže pomáhať ockovi. Treba nakresliť plán, porýľovať, vybrať rastlinky či zalepiť defekt na bicykli…Terka a ocko tvoria neporaziteľný tím!




Najkrajšia záhrada na svete

Je jar a Jazvec si už dokonale naplánoval svoju najkrajšiu záhradu. Mesiace strávil zbieraním a triedením semienok. Čaká ho množstvo práce, no jeho verní kamaráti Veverička, Pĺšik a Lasička mu pomôžu. Po namáhavom dni prichystajú oslavu. Jazvec si už predstavuje svoju záhradu, kde bude všetko rásť presne podľa jeho plánov. No neskôr príde búrka, ktorá zničí záhradku a odplaví všetky semienka. Jazvecova dokonalá záhrada je zničená. Alebo nie?

Citlivý príbeh, ktorý naučí deti, že aj keď niekedy nejde všetko presne podľa našich plánov, život nám môže priniesť skvelé príležitost



Knižky pre predškolákov (4-6 rokov)


Včelár Jožko


V pustej doline, kde nič nebolo a nič nerástlo, žil osamelý Jožko. Často mu bývalo smutno. No jedno ráno ho za chalúpkou čakalo prekvapenie. Zatúlaný včelí roj si hľadal nový domov. Jožko sa potešil novým susedkám a zistil, aké je krásne o niekoho sa starať. A aké je dôležité začať od seba, ak túžime, aby sa niečo zmenilo k lepšiemu.



Kto rastie v parku


Vo veľkom meste je malý park s jazierkom, rastie v ňom jedenásť veľkých stromov a jeden malý klíček. Má tenkú stopku a dva lístočky. Kým budem, až vyrastiem? Na koho sa podobám? Zvedavý klíček sa najskôr pýta brezy, potom sa s nádejou zahľadí na dub, jarabinu, jaseň a iné stromy. Všetky mu o sebe rozprávajú veľa zaujímavého, ale nie je to ich klíček... ani len trošku. No raz začuje čísi pokojný hlas a už vie, na koho sa podobá! A nielen to.

Prostredníctvom pútavého príbehu sa malý čitateľ naučí rozpoznávať rôzne druhy stromov


Mimi a Líza - Záhrada


V novom príbehu nevidiaca Mimi a jej najlepšia kamarátka Líza objavia za domom nádhernú záhradu. Stará sa o ňu malý čarovný záhradník. Ukáže im zázraky plynutia prírodných cyklov, dozrievania aj rastu. Zatiaľ čo jabĺčka pod dotykom jeho kúzelnej vetvičky dozrievajú, neďaleko, v kontajneri na odpad, sa rodí obrovská Opacha. Aj ona sa chce v záhrade hrať, ale je taká nemotorná, hlučná a nezastaviteľná…


Bil a Ben chlapci z kvetináča


To sú ale huncúti! V záhrade, kde žijú, im nič neunikne.dpadkovou príšerou, súťažia s korytnačkou v zbieraní orechov, musia si poradiť so zradnou lepiacou páskou, zrátať všetky okruhliaky v okolí...

Chcete prežiť ďalšie príbehy spolu s chlapcami z kvetináča? Vyberte sa teda do záhrady plnej záhad, prekvapení a dobrodružstiev.


O fialke čo nevoňala


Na okraji priemyselného mesta, v malom lesíku, sa rozprestiera lúka. Rastie na nej púpava, stokráska, prvosienka. Dookola stoja stromy - jasany, brezy a jeden dub. A jedne bazový ker.

A medzi nimi krásna fialka, ktorej každý pomáha.

Fialka, ktorá nevonia...




Knižky pre školákov (6-10 rokov)


Ako si kvety šijú sukničky


Päť príbehov o Lúčnej dievčinke Marinke a dvoch krajčíroch, v ktorých sa dozviete ako si lúčne kvety šijú sukničky, o krásnej panne a rozbitom džbánku, šípových ružičkách a Burinovom kráľovi, o čertovi a krajčírskom kvete, o princeznej Cifruške a kráľovi dubákov...




Veselé vtáčie rozprávky

Knižka o rôznych vtáčikoch a ich veselých príbehoch. Ako sa vtáčikovia sťažovali na zaspatú jar a napokon ju prebudil škovránok svojím spevom, ako chcel mať drozdík kohútie perie a napokon kikiríkal, ako kukučka liečila chorú borovicu a napokon musel prísť na pomoc strachopúd, ako si juričky pomýlili slniečko s citrónovou zmrzlinou, alebo ako si nevedel bocian poradiť s bábätkom, ktoré mal dopraviť domov namiesto sanitky..


Lastovičie rozprávky

Jedného jarného dňa, alebo že by to bolo v noci? To už dnes presne nikto nevie, v hniezde na Školskej ulici 428 vyliahli sa mamičke lastovičke dve utešené lastovičatká - Darinka a Romanko. Mamička sa o detičky príkladne starala a ako sa hovorí, ofukovala im každé pierko. Ale najúžasnejšie bolo, keď ich naučila lietať. Vtedy sa lastovičím detičkám otvoril svet. Mohli si slobodne lietať, všeličo vidieť z vtáčej perspektívy, ba mohli zaletieť na návštevu aj k deťom svojich domácich - Ninke a Filipkovi. A to dá rozum, že sa hneď skamarátili.


Spomaľ a pozri sa

Táto kniha prináša 40 príbehov na pozorovanie a pomôže ti objaviť prírodné zázraky, ktoré sa každučký deň odohrávajú všade okolo nás.

V knihe sa pozrieme na 40 úžasných udalostí v podobe príbehov rozprávaných krok za krokom. Niektoré z nich trvajú dlho, dni, týždne alebo roky - napríklad stalaktit, ktorý sa spojí so stalagmitom, alebo keď sa zo žaluďa stane dub. Iné sa odohrávajú každý deň - napríklad jablko padajúce zo stromu alebo poryv vetra, ktorý vynesie lietajúceho šarkana do vzduchu. Svet okolo nás neustále vytvára zázraky, od narodenia hviezdy až po vznik skamenelín.

Táto kniha ti pomôže odhaliť a oceniť tieto úžasné udalosti. Niektoré z najpozoruhodnejších okamihov v prírode sa totiž udiali dávno predtým, než sme boli na svete. Iné však môžeš ľahko pozorovať na vlastné oči. Tak sa zastav a urob si chvíľku na to, aby si ocenil každý takýto okamih. Svet je totiž plný zázrakov!




63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page