top of page

Vianočné čítanie pre školákov

Aj pre staršie deti máme v knižnici zopár knižiek o Vianociach a zime. Tu ich nájdete všetky pekne pohromade:


Zvyky a tradície

K slovenskám Vianociam neoddeliteľne patria rôzne zvyky a tradície. V našej knižnici máme niekoľko knižiek, ktoré vám pomôžu si ich pripomenúť.


Čarovné Vianoce

Niet nič krajšieho ako mamina kuchyňa voňajúca vanilkou, ako očakávaním rozžiarené oči detí pred vianočným stromčekom.

Ale Vianoce nie sú len pôsobivo zabalené darčeky pod stromčekom. Je škoda týmto obdobím len preletieť a na chvíľu sa nezastaviť. Nepripomenúť si zvyky, z ktorých sme už mnohé pozabúdali, ale ktoré dokážu prchavý zážitok Štedrého dňa zosilniť a predĺžiť.


Slovenské Vianoce


Vianoce sú obdobím lásky, pokoja, darčekov, večierkov, vône ihličia a vanilky. Slávime ich už tisícročia. Niektorí preto, že príde Ježiško, iní preto, že milujú zimu.

Ponor sa do tejto nálady, poteš seba a blízkych nápadmi, čítaním o zvieratkách, básničkami, vystrihovačkami či betlehemom. Nie je nič krajšie, ako darovať kúsok dobra, možno aj takého, aké sa ukrýva na týchto stránkach.




Zdravia, šťastia vinšujeme

V minulosti si ľudové tradície všetci ctili a vážili. Každý si ich pamätal, aby vedel, čo má robiť v zime, na jar, v lete a na jeseň a aby to všetko naučil svojich potomkov. Tak sa ľudové tradície, vzácne dedičstvo našich predkov, uchovávali a po stáročia dedili z rodičov na deti. Skúsme si ich priblížiť, spoznať, pochopiť a zapamätať z lásky a úcty k našim dávnym predkom. Kniha predstavuje najdôležitejšie sviatky a zvyky všetkých štyroch ročných období prerozprávané pre deti a aj špeciálne kapitoly narodenie, svadba a smrť, pretože aj to patrí k životu.

Hlavný text je doplnený ukážkami textov detských piesní, kolied, vinšov, detských riekaniek a pranostík.


Moja malá knižka o Vianociach


V Mojej malej knihe o Vianociach nájdete nielen najznámejšie vianočné koledy, vinše a rýmovačky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, ale rovnako aj príbehy, úlohy, maľovanky, recepty na dobroty, list Ježiškovi, do ktorého môžete napísať, prezradiť mu, svoje najtajnejšie vianočné túžby a taktiež mnoho ďalších zaujímavostí, ktoré sa viažu na azda najkrajšie sviatky v roku.



Vianoce majstra Ladu


Neopakovateľná atmosféra Vianoc dýchne na malých i veľkých čitateľov z nezameniteľných Ladových obrázkov a takisto aj z prozaických a básnických textov ľudových, zľudovelých či autorských, ktoré po mimoriadnom úspechu u českých čitateľov mieria aj za čitateľom slovenským. Knihu do slovenčiny s ohromujúcim citom pre jazyk prebásnil Ľubomír Feldek.





Vianočné príbehy

Spestrite si čakanie na Vianoce nádhernými rozprávkami a príbehmi, ktoré umocnia očarujúcu atmosféru tohto obdobia.


Vianočná koleda

Pán Scrooge je známy ako lakomec a jeho chamtivosť nepozná hraníc. Dokonca ani na Vianoce sa jeho tvrdé srdce neobmäkčí, len podráždene a s kyslým výrazom na tvári sleduje predvianočný zhon. Nečakaná a tajuplná návšteva, ktorá ho vyľaká, však mnohé zmení. Navštívi ho Marley, jeho dávny obchodný partner, čo by však nebolo nič neobvyklé, keby Marley nebol dávno mŕtvy. A nebude to len duch Marleyho, ale pána Scroogea prídu osobne pozrieť aj ďalšie prízraky. Štedrý deň sa neúprosne blíži a s ním možnosť vykúpenia. Prehodnotí Scrooge svoj doterajší život, alebo sa bude naďalej utápať v pocitoch odporu a nenávisti?


Príbeh Vianoc


Anselm Grün podáva živým a pôsobivým štýlom príbeh Vianoc. Podľa Lukášovho a Matúšovho evanjelia rozpráva o anjelovom zvestovaní, Ježišovom narodení v Betleheme, putovaní troch mudrcov a nakoniec aj o úteku do Egypta.



Med z ľadových kvetov

Matúš a Richard cestujú k dedovi na zimné prázdniny. Veľmi sa im tam nechce, u deda v chalúpke totiž nie je internet, ba ani elektrina. Netušia však, že celý tento výlet môže mať strašné následky. Naozaj spôsobia, že už nikdy nebudú Vianoce a že svet, aký ho poznáme, sa skončí?


Čakanie na sneh

Hlavným hrdinom príbehu je malý chlapec, ktorý netrpezlivo čaká na prvé poriadne sneženie. Spolu s ním zažijete všetky detské tradície a rituály začiatku zimy a predvianočného obdobia v prostredí sídliska na okraji malého mesta. V lyrickom rozprávaní spoznáte jeho kamarátov, ich detský svet plný drobných radostí, a možno zažijete aj jeden malý vianočný zázrak.

Celé sídlisko čaká na sneh. Už niekoľko dní je sneženie cítiť vo vzduchu, a keď ťahajú rodičia svoje deti domov zo školy, všetky sa pozerajú do neba, kedy začne padať. Ráno, hneď keď rozlepím oči, bežím k oknu, ale vonku stále nie je bielo.



Sára a vianočný medveď

Do Vianoc chýba už len pár dní a so snehom akoby sa vrece roztrhlo. Starký pomáha Sáre postaviť na záhrade iglu aj ľadového medvedíka, ktorý naň bude dávať pozor. Keď sa však dievčatko uprostred noci zobudí, všetko navôkol vyzerá úplne inak. Sára sa odvážne vydáva na fascinujúcu cestu do sveta ľadu. No nájde aj cestu späť?




Lotka a Vianoce so sobom

Lotka sa na Vianoce chystá navštíviť svoju prastarú mamu v Nórsku. Čoskoro sa ocitne uprostred magického dobrodružstva – cestuje na saniach a pomáha zaháňať sobov zo zasnežených hôr na letné pastviny. Zrazu však zmizne mama jedného sobieho mláďatka... Príbeh otvára detskému čitateľovi veľmi netradičný svet pastierov sobov v Nórsku na pozadí citlivého príbehu o sobom mláďatku.



Rozprávky na Vianoce

Vianoce sú kúzelnými sviatkami, ktorým predchádza obdobie plné vzrušujúceho a dobrodružného očakávania. Toto kúzlo prežívajú aj hrdinovia tejto nádhernej knižky. Príbeh Sisi a Boba sa začína v prvý deň zimných prázdnin, keď si chlapček skoro ráno vystrelí zo svojej sestričky. Sisi mu ale tiež nezostane nič dlžná! Ako to? Všetko sa dozviete v rozprávke Snežný anjel. Bystrý chlapček naozaj šikovne obstojí na trhu s vianočnými stromčekmi a zvláštnym darčekom urobí veľkú radosť svojej sestričke. Z rozprávky Korčule a čarovná lyžica sa zas dozvieme, čo všetko dokáže čarovná lyžica z názvu rozprávky.


Zima, zima studená...

Zima a vianočné obdobie nemôžu byť bez snehu. A tak tu pre vás máme niekoľko zasnežených knižiek


Zimná zmrzlináreň

Keď si ctihodná pani Mráziková splní svoj dávny sen a v trojuholníkovom dome na námestí otvorí Zimnú zmrzlináreň, mnohí si ťukajú na čelo. Zmrzlina v zime? To je predsa nezmysel! Po čase sa ukáže, že to vôbec nie je taký bláznivý nápad milovníkov zmrzliny v zime sa nájde dosť. Oveľa dôležitejšie ako úspech je skupina pozoruhodných priateľov, ktorých pani Mráziková postupne spozná. Pán Dunaj, Miška, Šimon a Peťo čoskoro pochopia, že kopček zmrzliny a ľudskosti vie ulahodiť najmä tým, ktorí si kvôli svojej inakosti hľadajú porozumenie len veľmi ťažko.


Klára a iglu


Klára sa už mátoh nebojí. Má predsa psíka Bobíka. A aj malú sestričku Emku, o ktorú by sa rada starala. Emka zmenila život celej rodiny a Klára sa občas cíti sama. Keď sa Bobík zrazu stratí, zrúti sa jej svet. A navyše je jej milovaný dedko v nemocnici. Našťastie existujú vanilkové buchty, tie liečia všetky smútky. Bobík sa nájde a najkrajším vianočným darčekom je dedko, ktorého pustili z nemocnice. Knižka je vhodná pre čitateľov od 6 rokov.




Čarovná zima


Mumintroll sa ako prvý z rodiny zobudil zo zimného spánku. Okolie domčeka, ktoré tak dôverne poznal, našiel na nepoznanie zmenené. Všetko bolo prikryté snehovou perinou. Najprv sa na rozsiahlych snehových pláňach cítil trošku stratený, ale veľmi rýchlo zistil, že údolie je obývané aj v zime. Ibaže inými bytosťami ako v lete. Mumintroll si našiel nových kamarátov a zažil veľa vecí, ktoré doteraz nepoznal - fujavicu, praskanie ľadových krýh a jarné topenie snehu.





45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page