top of page

V hlavnej úlohe - Krtko

Updated: Dec 30, 2021

Kto by nepoznal Krtka?

Malý čierny tvor s výrazným červeným nosom, ktorý toho veľa nenarozpráva, napriek tomu je najznámejšou animovanou postavičkou v Čechách i na Slovensku.

Jeho autor, Zdenek Miler by sa tento rok vo februári dožil 100 rokov. To že je Krtko naozaj populárny, vieme aj v Slovenskej knižnici - najviac knižiek s rovnakou hlavnou postavou je práve krtkovských. Najprv teda pár slov o našom hlavnom hrdinovi a potom si predstavíme aj jednotlivé knižky.


Krtka vraj priviedla na svet náhoda. Pán Miler rád rozprával príbeh o tom, ako táto populárna postavička vznikla. Zdenek Miler pracoval v štúdiu Bratři v triku, kde sa vyrábali animované filmy. Je dokonca aj autorom loga štúdia – troch kučeravých chlapcov v námorníckych tričkách. V roku 1954 mu dramaturg priniesol poviedku O plátenej košieľke, ktorá mala deťom priblížiť, ako sa taký odev vyrába. Nápad sa mu však veľmi nepozdával a začal hľadať nejakú postavičku, ktorá by proces deťom priblížila lepšie. Vraj keď sa raz prechádzal v lese, zakopol o krtinec a v tej chvíli dostal nápad, že to bude krtko. Pravda, bolo ho treba upraviť. A tak na rozdiel od svojho originálu dostal nielen výrazné oči, ale aj chutný červený nos a tri vlasy.

Prvý film Ako prišiel krtko k nohavičkám vznikol v roku 1957. S čarovným príbehom o tom, si Krtko chcel ušiť nohavice a poprosí ostatné zvieratká, aby mu s tým pomohli Miler vyhral dve hlavné ceny na filmovom festivale v Benátkach a ďalšiu v Montevideu. Postupne začali pribúdať ďalšie filmové príbehy- dohromady 49. Na rozdiel od prvého filmu v nich však už krtko viac nerozprával - stačili gestá, občasné výkriky, smiech či plač.


Okrem filmov sa samozrejme objavil aj v knižkách a niekoľko z nich si môžete požičať aj v našej knižnici.


Leporelá pre najmenších


Krtko a jar


Krtko sa presvedčí o tom, že jar je už tu, keď po zime vykukne zo svojho zimného domčeka. Je rád, že dobre prezimoval a teší sa na jarné slniečko. Ale ako prežili zimu ostatní? Keď krtko počuje zúfalé volanie malej sýkorky, je to úloha preňho ako stvorená... Musí sa o vtáčatko postarať!





Krtko a leto


Krtko a malá sýkorka sa stali nerozlučnými kamarátmi. V lete sa radujú zo záhradky, ošetrujú a zalievajú rastlinky a tešia sa, že záhradka pekne rozkvitla. Šťavnaté listy však veľmi zachutili trom tlstým húseniciam. Ako si s nimi Krtko poradí, sa deti dozvedia z obľúbeného leporela.






Krtko a jeseň


Po lete prišla jeseň a zavítala aj do lesíka, kde žije Krtko so sýkorkou. Všade na lúke okolo krtinca je zrazu plno sliviek. Tak sa naši kamaráti rozhodnú, že z nich uvaria lekvár. A potom napečú mnoho slivkových koláčov. A keďže tých koláčov bolo napokon naozaj veľa, pozvali na hostinu aj všetky ostatné zvieratká.






Krtko a zima


Konečne je tu zima! povedal si krtko a vytiahol sánky. Bielo je všade – nie je to však sneh, ale inovať. Krtko a jeho kamarátka sýkorka zbadajú nad lesom obláčik. Dajú mu napiť, aby z neho vyrástlo poriadne mračno. A potom konečne začne snežiť. Môže začať sánkovačka, guľovačka a tie pravé zimné radovánky!





Krtkov deň


Ďalšie z milých dobrodružstiev Krtka pre najmenších. Tentoraz sa dozvieme, čo Krtko stihne za jeden deň.

Ráno ho z postele vytiahne slniečko a to znamená, že ho čaká pekný deň. Najprv si v záhrade dá zopár mrkvičiek a neskôr aj jahody. Po dobrom obede a odpočinku sa ešte vykúpe v rybníku a ani sa nenazdá a je tu čas ísť spať.


Krtkov týždeň


Toto čarovné leporelo s krtkom nám prezradí, čo všetko robí náš kamarát cez týždeň: stará sa o svoju záhradku, ktorú zničila búrka, pestuje mrkvičku, šalát a reďkovky, a tiež veľmi rád trávi čas so svojimi priateľmi.









Veselé Vianoce


Chcete vedieť, ako trávi krtko Vianoce? Kto mu pomáha ozdobiť stromček a zabaliť darčeky? A čo si nájde pod stromčekom? Odpovede na všetky zvedavé otázky nájdete v leporele s obľúbenými ilustráciami Zdeňka Milera a veršíkmi Nataše Ďurinovej.



Krtko a medvede


Dobrodružstvo, ktoré krtko zažije s medveďmi začína napínavo - medvede krtkovi zjedia a koláč a ešte ho aj poriadne vystrašia. Nakoniec však všetko dobre dopadne, dokonca aj pre rybu, ktorú mu ulovia ako odplatu.




Čítanie pre predškolákov


Krtko a snehuliak


Zima je tu a sneh napadal všade naokolo. Krtko by sa rád zahral, no všetci jeho zvierací kamaráti spia vo svojich brlôžkoch a komôrkach. A hra je predsa vždy veselšia, keď sa je s kým podeliť o radosť. A tak si krtko na snežné radovánky nájde nového priateľa. Kto by to mohol byť? Otvorte knižku a uvidíte!





Krtko a televízor


Prečo je v lese odrazu také ticho? Na stráni pod lesom nebzučia včielky, nehopká zajačik, nevystrája myška. Dokonca aj slniečko zabudlo ísť spať. Čo sa stalo? Slimák vo svojom domčeku priviezol zvieratkám televízor. Žiarivá obrazovka akoby lesných kamarátov zakliala. Pozerajú, hľadia... až ich obrastie husté tŕnie. Krtka nečaká ľahká úloha. Pomôže svojim kamarátom?




Šibal Krtko

Uprostred prírody čakajú na všetky deti, ktoré majú rady veselé príbehy milého figliara krtka, aj tentoraz nezvyčajné príhody. Krtko, myška, žabka, ježko a zajačik už vystrájajú v lese. Hrajú sa pri vode a vymýšľajú rozličné žartovné kúsky a fígle. Tí najmenší sa s lesnými zvieratkami istotne zabavia a zasmejú. A azda aj rodičia či staré mamy, ktoré deťom vtipné básničky prečítajú. Veď kto nemá rád veselé príbehy s krásnymi farebnými ilustráciami?


Krtko a autíčko

Krtko zo svojho kopčeka pri ceste závistlivo pozoruje autá, ktoré prechádzajú popri ňom. Ide si oči vyočiť. Ach, ako by len chcel autíčko! Keď sa môžu v autách voziť psíky, prečo by sa nemohol aj krtko? Lenže krtka nik nezavolá, aby sa previezol. A tak sa pokúsi zostrojiť si autíčko sám. Lenže autíčko sa nechce ani za svet pohnúť z miesta. Našťastie, natrafí na pokazené autíčko, ktoré polámal jeden neposlušný chlapec. Kamarátka myška krtkovi poradí, kde autíčko opravia.


Ako krtko vyliečil myšku


Ďalší z príbehov obľúbeného krtka a jeho kamarátov. Tento krát krtko precestuje celý svet. Myška ochorie a krtko podnikne dlhú a dobrodružnú výpravu za zázračným liekom pre svoju kamarátku. Prejde skoro celý svet a nakoniec nájde to, čo hľadá doma na lúke. Tak ako to už v rozprávkach býva, všetko nakoniec dobre skončí, myšku vylieči rumanček.


86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page