top of page

Tri otázky pre autora - Zuzana Nemčková Vavrová

Zuzana Nemčková Vavrová je divadelníčka, autorka hier pre deti a spisovateľka. Hrá v divadle Dino a robí aj vlastné predstavenia pre deti. A napísala knižku Kto je Smeťko?, ktorú nám venovala do našej knižnice.

Na naše tri otázky pre autora odpovedala takto:



Ako vznikol nápad napísať túto knižku?

Láska k prírode. Od malička mám rada lesy, poznávanie kvietkov, byliniek, zbieranie húb a samozrejme zvieratká. Trápi ma, že si niektorí ľudia nevážia tú krásu. Bez hanby vyhodia odpad naozaj všade. Túžim, aby sa to zmenilo a zmena môže nastať len výchovou, osvetou už od útleho veku. Som bývalá učiteľka v materskej škole a preto viem, že musíme stavať na deťoch. Na Slovensku sme v ochrane prírody ešte v plienkach, ale verím, že sa to zmení.

No a tak vznikol Smeťko a ďalší hrdinovia, cez ktorých nenásilne učím ako sa triedi odpad a prečo. Kniha je písaná pre deti, ktorým ešte čítajú rodičia, alebo deti čítajú pred nimi a tým sa čo to dozvedia aj dospeláci.


Akú ďalšiu knižku chystáš?

Bola by som rada, keby sa moja víla Hojivka dostala na papier. Mám jej plnú hlavu. Viem, akými bylinkami bude hojiť zvieratká na lúke. Mám predstavu, ako ju chcem ilustrovať, ale mám toľko iných aktivít, že neviem, kedy bude na ňu čas.


Ktorá je tvoja obľúbená knižka z detstva?

Ja som veľmi skoro prišla na chuť čítaniu. Čítala som všetko. Klasické ľudové rozprávky, autorské, veršované od Podjavorinskej, básničky od Feldeka, poviedky..., ale aj Veľký atlas zvierat, Atlas rastlín a stará mamina encyklopédia o liečivých bylinkách boli moje obľúbené. Pamätám si, že v pionierskom tábore bola požičovňa kníh a tam sa mi dostala do rúk kniha od Nataši Tanskej S dievčiskom sa nehráme, tá bola úžasná a ešte Kiki a Miki, Smelý Zajko, Pošta v Zoo.....a určite musím spomenúť všetky diely Tarzana.


 

Kto je Smeťko?


Knižka je určená pre ochrančov prírody od 5 do 10 rokov.

Smeťko a jeho priatelia sú vyhodené smeti, ktoré sa túžia dostať na sberný dvor. Deti sa cz príbehy týchto hrdinov dozvedia, prečo a ako treba triediť odpad, aj čo sa z neho recykláciou stáva.

Knižka je rozdelená na tri časti. V prvej sa čitatelia zoznámia so Smeťkom a jeho kamarátmi. V druhej časti sa deti dozvedia, kam sa dostali Smeťko, Plieška, Plastička a ostatní, po tom, čo ich deti zachránili. Tretia časť je venovaná správnemu triedeniu odpadu.

Knižku autorka aj veľmi pekne ilustrovala.






124 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page