top of page

Tri otázky pre autora - Zuzana Líšková

V tejto novej rubrika na našom blogu položíme postupne tri otázky autorom, ktorí nám do knižnice venovali svoje knižky.


Zuzana Líšková je scénaristka, dramaturgička, autorka rozhlasových hier a spisovateľka. Pre deti napísala knižky Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné a Zimná zmrzlináreň.

Knižku Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné nám venovala do knižnice ešte v roku 2019.


Ako vznikol nápad napísať túto knižku?

Nápad vznikol, keď som otvorila zásuvku v kuchyni a nevedela som nájsť ani jednu malú lyžičku. Pomyslela som si, že to je čudné a rozhodla som sa, že tú záhadu rozlúsknem. Zistila som, že jediným možným vysvetlením je, že u nás žije škriatok. Lyžičkový škriatok. A už som začala premýšľať nad tým, ako ten škriatok vyzerá, kde žije, čo robí, akú má rodinu... Postupne z toho vznikol príbeh a z príbehu rozprávka Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné.


Akú ďalšiu knižku chystáš?

Po minuloročnej Zimnej zmrzlinárni momentálne dokončujem ďalšiu knihu pre deti s názvom o2H tohto leta (číta sa Odvaha tohto leta), ktorá by mala vyjsť na jeseň. Intenzívne spolupracujem s ilustrátorom Jožkom Gľabom a s vydavateľkou Zuzkou Dušičkovou (vydavateľstvo Zum Zum). Veľmi sa na túto knihu teším. Bude plná dobrodružstiev, budú tam dvaja chalani a dve babky a bude aj trochu strašidelná a veľmi zábavná. Moje deti, ktoré majú 9 a 6 rokov, sa na nej veľmi nasmiali!


Ktorá je tvoja obľúbená knižka z detstva?

Mojou najobľúbenejšou knihou v detstve bola určite Anna zo Zeleného domu od Lucy Maud Mongomeryovej. Dokázala som ju, aj jej pokračovania, čítať dokola. Veľmi rada som čítala Verneovky, edíciu Stopy, mýty, povesti a báje a všelijaké záhadné knihy ako Traja pátrači. Moje obľúbené boli aj Linda, mačka záhradná od Markéty Zinnerovej a Pipi Dlhá pančucha od Astrid Lindgrenovej.


V našej knižnici nájdete aj knižku Zimná zmrzlináreň, ktorú sa nám podarilo získať vďaka zbierke. Veríme, že čoskoro pribudne aj nová knižka o2H tohto leta.



 

Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné


Ela je obyčajné desaťročné dievča. Žije s babkou, lebo mama chodí na týždňovky do zahraničia opatrovať starých ľudí a otec... ten od nich odišiel, keď bola Ela ešte malá. Navyše sa jej odsťahovala najlepšia kamarátka Miša. Ela sa preto cíti osamelá a nemá sa s kým porozprávať, až zrazu objaví v komore tajnú skrýšu a v nej normálneho (alebo aj nie?) škriatka. Lyžičkového. Ako keby to nestačilo, prisťahuje sa k nemu jeho brat Lesný a Ela sa zoznámi s ďalšími bratmi: Vodným, Vlasovým a Kvetovým a úplne na záver aj s ich sestrou Veternou smršťou. Odrazu má okolo seba kopu kamarátov, ktorí jej pomáhajú riešiť každodenné situácie a ktorým aj ona pomáha riešiť ich problémy. Postupne sa od nich učí „vidieť neviditeľné“.



Zimná zmrzlináreň


Keď si ctihodná pani Mráziková splní svoj dávny sen a v trojuholníkovom dome na námestí otvorí Zimnú zmrzlináreň, mnohí si ťukajú na čelo. Zmrzlina v zime? To je predsa nezmysel! Po čase sa ukáže, že to vôbec nie je taký bláznivý nápad a milovníkov zmrzliny v zime sa nájde dosť. Oveľa dôležitejšie ako úspech je skupina pozoruhodných priateľov, ktorých pani Mráziková postupne spozná. Pán Dunaj, Miška, Šimon a Peťo čoskoro pochopia, že kopček zmrzliny a ľudskosti vie ulahodiť najmä tým, ktorí si kvôli svojej inakosti hľadajú porozumenie len veľmi ťažko. Poď aj ty spolu s nimi zistiť, že aj keď niekto nezapadá do priemeru, vie si nájsť vynikajúcich priateľov.

109 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page