top of page

Tri otázky pre autora - Peter Bolaček

Peter Bolaček je lekár. Okrem toho, že lieči pacientov hrá na gitare, skladá piesne a píše detské básničky. Do knižnice nám venoval svoje knižky Zúbkovo a ZOOlogické báSNÍČKY. Aj jemu sme položili naše tri otázky pre autora.


Ako vznikol nápad napísať tieto knižky?

Mám kamarátku - dentálnu hygieničku, a tá chodila po školách robiť deťom osvetu, ako si tie zubadla čistiť. Raz mi medzi rečou povedala - mám len 2 zubné básničky a furt to tým deťom hovorím, chcelo by to niečo nové. Kamarát mi sľúbil, že mi napíše nejaké, ale nič z toho nebolo. Tak som jej povedal, že jej nejaké napíšem a o dva dni bolo 21 básničiek na svete a vzniklo Zúbkovo.

Nápad napísať Zoologické básničky prišiel, keď som prekladal Zúbkovo so svojím americkým kamarátom Alanom (trošku hovoriacim slovensky) do angličtiny. On vtedy doučoval deputy comandera Bratislavskej Zoo angličtinu a keďže mal podnikavého ducha, tak mi povedal, či neskúsim niečo na tú Zoo tému, že by to tam mohol ponúknuť. No a ja som mu povedal, že porozmýšľam, a kým som rozmýšľal, tak som to aj rovno napísal.


Akú ďalšiu knižku chystáš?

Na svete je už aj dielko Zoologické básničky 2. v podobnom formáte ako jednotka s osvedčenou ilustrátorkou i poetom. A okrem toho už máme aj skvelé CD Zoologické pesničky, ktoré sme vydali s priateľkou a spoluautorkou Kamilkou Šimonovou. Dve pesničky- Smäd a KorytMačka sú aj na youtube, môžete ochutnať.

Minulý rok sme vydali notové vydanie skladieb pre spev a klavir Základné umelecké školy, lebo deti už s našimi pesničkami boli aj na speváckych súťažiach a po detskej piesni je veľký dopyt a malá ponuka. Momentálne pracujeme na CD Zoologicke pesničky 2. a chystáme Zoologicky pesničkový videoklip pre detskú TV, snáď na jar 2023 by mohol byť.


Ktorá je najobľúbenejšia knižka z detstva?

Keď som bol malý malinký veľmi som mal rád knižku Môj macik, neskôr som čítal úplne všetky rozprávky, ktoré boli preložené do slovenčiny a na staré kolena mi zakýval Maly princ, ktorého som si prečítal aj v originálnej francúzskej verzii.




 

Zúbkovo

V knižke nájdete 21 veselých básničiek a všetky spája celkom netradičná téma - sú o zuboch.

Postupne sa dozviete aké zúbky máme v puse, kedy nám ktoré narastú či vypadnú. Neobídeme ani ich nepriateľov - zubný plak či zubný kaz. Dozviete sa tiež, čo zúbkom neprospieva, ako sa o ne správne starať, na čo je zubná kefka a ako dlho vydrží dobre slúžiť a čo za zázraky dokáže ústna voda.


Básničky sú vtipné a zábavné, veľmi jednoduché a ľahko zapamätateľné. Hoci deťom vysvetľujú pomerne zložitú tému, vďaka hravej forme to vonkoncom nie je nuda.

Knižku napísal Peter Bolaček (ktorý má napriek stredne pokročilému veku ešte stále všetky zuby) a ilustrovala Marcela Takáčová Rosmányová.



ZOOlogické báSNÍČKY

Knižka je zbierkou básničiek zo sveta zvierat v ZOO. Vtipne a hravo vykresľuje život zvierat a ich pohľad na človeka a určite pobaví všetky deti. Nájdete v nej básničky o skutočnom správaní zvierat, ale aj zábavné príbehy - ako si delfín robí selfie či ako čajka čká z čaju.

Zaujímavé sú aj rôzne slovné hračky v názvoch i textoch básničiek, podobné ako v názve knižky samotnej.

Každá báseň má svoju vlastnú celostranovú ilustráciu od Andrei Motloch Audy. Knižka vďaka nim dostala ocenenie Najkrajšia knižka leta 2018.




73 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page