top of page

Tri otázky pre autora - Mária Lazárová

Updated: Jan 24, 2023

Keď som Máriu Lazárovú poprosila, či by nám do knižnice nevenovala niektorú zo svojich knižiek, hneď napísala, že jej bude cťou. Poslala nám Tri mačiatka tety Mily, pribalila aj krásne venovanie a veľmi ochotne odpovedala aj na naše tri tradičné otázky.

Mária Lazárová napísala pre deti 7 kníh a okrem Troch mačiatok tety Mily v našej knižnici nájdete aj knižky Láska za plotom, Ema a ružová veľryba (tú máme dokonca aj v češtine - Nela a růžová velryba) a poslednú čerstvo vydanú knižku Líška s dúhovými očami.


1. Ako vznikol nápad napísať knižku Tri mačiatka tety Mily?

Pamätám sa, ako som raz stála v kníhkupectve medzi detskými knihami a pýtala sa predavačky: "Aké knihy majú deti najradšej?" A ona mi povedala´: "Deti mávajú doma psíkov, no milujú knihy o mačkách." A tak bolo rozhodnuté. Napíšem detskú knihu o mačkách. Pri jej zrode stála moja vnučka, ktorá mi pomáhala vymyslieť dej a dokonca aj dve negatívne postavy. Vraj, v každej dobrej knihe musí byť aj nejaký zloduch. Bol to pre mňa zaujímavý poznatok - ale asi mala pravdu. Pretože detské knihy sú vlastne o boji dobra so zlom a o nádeji, že to dobro vždy zvíťazí.


2. Akú ďalšiu knižku chystáte?

Mám za sebou náročnú prácu na knihe pre staršie deti "Líška s dúhovými očami". Tak som sa zase vrátila k písaniu pre menších. Príbeh bude o nevšednom priateľstve pelikána a malého jazvečíka. V jeden deň zachráni malý jazvečík zraneného pelikána a spriatelí sa s ním. Po čase sa pelikán vráti domov a zistí, že jeho kolónia sa kamsi odsťahovala. Záliv, kde dovtedy žili, pokrýva hustá mazľavá tekutina a pobrežie je plné uhynutých rýb. A tak sa spolu s jazvečíkom vyberú na ďalekú cestu, ktorá ich má priviesť k pelikánovej rodine. Po ceste sa k nim pripájajú aj iné morské a suchozemské zvieratá. Všetci chcú ujsť pred znečistením prostredia a nebezpečnými nástrahami človeka.


3. Ktorá je vaša obľúbená knižka z detstva?

Mám ich niekoľko, ale spomeniem tú, ktorú som prečítala ako prvú úplne sama. Bola to Jasietka od Márie Ďuríčkovej. Dokonca ju mám aj s venovaním. Pamätám sa, že už ako sedemročná som si hovorila, že aj ja raz chcem napísať takú knihu. Popri tom som čítala aj ľudové rozprávky a bájky, z ktorých čerpám múdrosť doteraz. Paradoxne, nie v svojej tvorbe, ale v skutočnom živote. Napríkad Rozprávka o hlúpej žene alebo bájka o Líške a hrozne sú priam čarovné Potom prišiel na rad Jules Verne, Jack London a Karl May. No a samozrejme nezabudnuteľná Anna zo Zeleného domu. Tá sa asi najviac podpísala pod môj sen študovať a písať.

 

Tri mačiatka tety Mily

Rozprávková knižka pre všetky deti, ktoré majú radi rozprávky plné kamarátstva, dobrodružstva a zvieratiek.

Zoznámte sa s Herkulesom, Jonášom a Lucinkou, mačiatkami, ktoré vyrastajú u láskavej tety Mily. Ich veľké dobrodružstvo sa začne v deň, keď jastrab unesie malú Lucinku. Herkules a Jonáš neváhajú ani chvíľu a rozbehnú sa za ňou. Po ceste stretnú zábudlivého zajaca Karotku a jeho priateľa orla Maxa. Pomôžu kocúrikom pri záchrane sestričky a stanú sa z nich dobrí priatelia. Tu sa však príbeh troch mačiatok nekončí. Kým sa vrátia k svojej tete Mily, zažijú ešte všelijaké dobrodružstvá


Ema a ružová veľryba

Ema žije na brehu mora s mamou, ockom aj kocúrikom Rikom a sníva svoj veľký sen o priateľstve.

Raz sa k brehu zatúla veľrybie mláďa. Lily nie je obyčajná veľryba, je totiž ružová. Je nápadnejšia, čo môže byť pre veľrybu nebezpečné, a tak sa o ňu jej mama veľmi bojí. Lily má iba jedného kamaráta, Tomíka. Veľmi by mu chcela predstaviť svoju novú kamarátku.

Plávať ku brehu však majú veľryby zakázané.

Viete prečo?

Lily to zistí, až keď sa ju mama vyberie hľadať a uviazne na plytčine.

Do záchrannej akcie sa zapájajú všetci priatelia.


Láska za plotom

Nežná obrázková kniha o sile túžby a snov.

Na konci dediny pod lesom býva babička s deduškom. Každý deň je rovnaký, no iba do chvíle, keď sa za ich plotom objaví nečakaná návšteva...

Nádherné ilustrácie Andrei Schmidtovej, vdýchli krehkému príbehu o dvoch osamelých starých ľuďoch neopakovateľné čaro. Vznikla tak kniha prihovárajúca sa nielen deťom, ale aj dospelým.

Pretože túžba starých rodičov po objatí vnúčat asi nikdy nebola aktuálnejšia.


Líška s dúhovými očami

V malej dedine ďaleko na severe žije osemročná Hani so svojím starým otcom. V jeden deň natrafia na zranené líščie mláďa a prinesú si ho domov. Líška dostane meno Merit a medzi ňou a dievčatkom vznikne pevné priateľstvo. Onedlho však v dedine zmizne maličké dieťa a miestny šaman usúdi, že ho uniesla líška. Poverčiví dedinčania sa okamžite vyberú na lov. Hani si uvedomí, aké nebezpečenstvo hrozí jej milovanej líške, a rozhodne sa ju zachrániť. Divoká tajga však skrýva veľmi veľa nástrah. Ktovie, ako by sa celé dobrodružstvo skončilo, nebyť líškiných čarovných vlastností a odvážneho rysa, ktorý sa k obom pripojí.

Svoj prekrásny príbeh o nevšednom priateľstve dieťaťa, líšky a divého rysa autorka doplnila aj množstvom originálnych legiend a čarovných opisov severskej prírody







69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page