top of page

Tri otázky pre autora - Dana Hlavatá

V rubrike Tri otázky pre autora sa dnes opýtame pani Dany Hlavatej na knižku Spadli z jahody, ktorú nám venovala do knižnice.


Dana Hlavatá je slovenská prozaička, dramaturgička a výtvarníčka. Venuje sa rozhlasovej tvorbe, televíznej scenáristike a próze pre deti i dospelých. Pre deti napísala už 26 kníh. Ako prvá v histórii oceňovaní Panta Rhei Awards získala v 12. ročníku najvyššie ocenenie hneď v dvoch kategóriách - Detská kniha roka za knižku 10 prípadov detektíva tchora Hektora a Mládežnícka kniha roka za knižku Môj brácho je magor (obe knižky máme samozrejme na našom wishliste).

Zatiaľ máme v knižnici od Dany Hlavatej ešte jednu knihu - Mojej mame hrabe.


Ako vznikol nápad napísať knihu Spadli z jahody?

Nápady prichádzajú samé v každú dennú, aj nočnú hodinu. Inak tomu nebolo ani v prípade knižky Spadli z jahody. Je to príbeh dvoch súrodencov, ktorí sa neustále škriepia, kým ich neprehltne dlhočizný jazyk žaby z bilboardu. Neocitnú sa len v jej bruchu, ale aj v krajine fantázie, kde sa dejú čudesné veci a kde sa bláznivým príbehom nekladú žiadne medze. Knižku ilustrovala talentovaná výtvarníčka Roxana Rojíková. K napísaniu knižky ma inšpirovali moje vnúčatká, ktoré sú nevyčerpateľným žriedlom nápadov a staršia Emka, ktorá má šesť rokov, má fantáziu. Ako každé dieťa. A každý vie, že deti sa najradšej smejú. Myslím, že aj v tejto, mojej 26. detskej knižke, im úsmev nezmizne z tváre.


Akú ďalšiu knižku chystáte?

Nechystám ďalšiu knižku, ale ďalšie. Lepšie povedané, pripravuje ich vydavateľstvo Fortuna libri - a sú to knižky - Včielka Adelka, o živote včielok, tretí diel o detektívovi tchorovi Hektorovi, ktorý tentoraz vyšetruje v Ázii. Prvý diel získal cenu Panta Rhei Awards za rok 2020, nuž nečudo, že som napísala už aj štvrtý diel o šikovnom vyšetrovateľovi "závažných" zločinov z ríše zvierat. Obe knižky sú už pripravené v tlačiarni a tretia je o všetečnom dievčatku Agátke, ktorá je tak rozmaznaná a chvíľami drzá, že jej to prerastie cez hlavu a unesú ju hviezdičky, aby ju preniesli na miesta, kde je tým najväčším darom veľké srdce človeka. V týchto dňoch vyšla knižka Mojej sestre šibe - je to štvrtý diel - diely nenaväzujú, každý je samostatným príbehom - Našej mame hrabe, Nášmu tatovi preplo, Môj bracho je magor (Panta Rhei Awards 2020 - mládežnícka kniha roka) a Mojej sestre šibe. Knižka je pre väčšie deti, od 8-9 rokov a je nabitá humornými situáciami z rodiny, kde kvarteto starých rodičov krotí vystrájajúcich súrodencov.


Ktorá je vaša obľúbená knižka z detstva?

Medzi moje obľúbené knižky, pretože hovoriť o najobľúbenejšej knižke detstva sa nedá hovoriť, patrili Nevedkove dobrodružstvá, príbehy o troch prasiatkach, o Štaflíkovi a Špagetke a mnohé ďalšie. Keďže spisovateľ, ktorý tvorí pre deti vraj zostáva naveky dieťaťom, čítam aj teraz detskú tvorbu a moji TOP autori sú Roald Dahl a David Williams - obaja autori obdivuhodne jeden písal, druhý stále píše s obrovskou dávkou humoru a ten bol vždy môjmu naturelu veľmi blízky. Mnohými vecami v živote stále nie som si celkom istá, no viem na tisíc percent, že najkrajšou hudbou života je detský smiech. A o ten sa snažím aj vo svojej tvorbe.

 

Spadli z jahody

Janka a Janko Jahodovci sú typické dvojčatá. Stále sa hádajú, ale keď ide do tuhého, dýchali by jeden za druhého. Ich dobrodružstvo sa začína hádkou pred bilbordom. Klbčia sa a doťahujú, až to rozprávková žaba z plagátu nevydrží, vystrčí jazyk a oboch ich prehltne! A čo sa s nimi stane? Ocitnú sa v krajine fantázie, kde zažívajú mnoho neuveriteľných situácií – a veru nie len vtipných. Janka a Janko sa nestačia čudovať a želajú si, aby sa ich výlet nikdy neskončil. V novom svete stretávajú hovoriace zvieratká, plávajú na veľrybe, spia v šteklivých ponožkách či pomáhajú chobotnici. Aj keď si všetko užívajú plnými dúškami, napokon príde chvíľa, keď zatúžia po domove. Splní sa ich prianie a uvidia opäť svojich rodičov?



Našej mame hrabe


Dvaja bratia Maroš a Dávid, prezývaní Mako a Vido, žijú iba s rozvedenou mamou. Bežní chalani v bežnej dvojgarsónke v bežnom petržalskom paneláku. Okrem školy, spolužiakov a futbalu riešia najmä maminu vážnu známosť. A starší Mako aj novú spolužiačku Emu. Podarí sa chalanom nájsť mame partnera a sebe nového otca? Kam sa dopracuje Mako s Emkou? A čo na to dedo Teodor?

Vtipná próza z reálneho prostredia má ambíciu stať sa populárnym čítaním pre tretiakov až piatakov. Čítavý sídliskový príbeh Našej mame hrabe prináša živý dej so zaujímavou zápletkou, nečakanou pointou a šťastným koncom.

119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page