top of page

S komiksom je čítanie zábava

Máte doma školáka a čítanie ho až tak veľmi nebaví?

Skúste komiks.

Nezdá sa to, ale malých odmietačov čítania môžu pritiahnuť ku knihám práve komiksy. Ak vaše dieťa nechce vziať knihu do ruky, tráviť s ňou čas a dočítať ju do konca ani náhodou nehrozí, možno ho k čítaniu privedú práve komiksy.


Komiks je pre dieťa zvyčajne prístupnejší, jasnejší a zábavnejší ako bežná kniha. A hoci by sa na prvý pohľad mohol javiť ako menejcenné čítanie, nie je to tak.

Vďaka obrázkom sa dieťa rýchlejšie dostane do príbehu a udrží pozornosť počas celého deja. A to je dobrý základ pre budúce čítanie náročnejších kníh. Obrázky, písmo a grafické prvky v komikse mu pomáhajú lepšie vycítiť emócie postáv. Podľa odborníkov sú komiksy tiež skvelým spôsobom, ako zoznámiť všetky deti bez ohľadu na ich čitateľské schopnosti s náročnými témami, vážnymi problémami, či dokonca s historickými udalosťami. A v neposlednom rade, naozaj z toho môže nakoniec byť aj láska k "normálnym" knihám.


A keďže vieme, že komiksy sú pre deti fajn, máme ich aj v našej knižnici.


Upírik

Krásne ilustrovaná, zábavná a vtipná kniha pre deti, ktoré sa neboja. A ani sa nebudú, pretože Upírik je komiks pre deti. Napísal a ilustroval ho francúzsky majster komiksu Joann Sfar. Pre deti vytvoril čarovný svet plný strašidiel, kúziel, ale aj pevného priateľstva dvoch chlapcov z rozdielnych svetov.


V knižke nájdete dva príbehy - V prvej sa Upírik rozhodne chodiť do školy a skamaráti sa s ľudským chlapcom Michelom, no a v druhej časti sa podujme nájsť svojmu kamarátovi učiteľa Kung-Fu, aby mohol zneškodniť bitkárskeho spolužiaka.

Malým mínusom slovenského vydania je jeden z použitých fontov. Písané písmená v popisoch scén môžu robiť zo začiatku menším deťom trochu problém.



Yakari

Yakari je malý indiánsky chlapec z kmeňa Siouxov, ktorý rozumie reči zvierat a vie sa s nimi rozprávať. Sníva o tom, že vyrastie a stane sa mocným a odvážnym mužom. Nevie, ako na to, no keď sa jeho ochrancom stane Veľký orol, zažijú spolu množstvo nezabudnuteľných dobrodružstiev. Na svojich cestách po prérii stretne Yakari divé zvieratá od výmyslu sveta.

Autori tohto komiksu, spisovateľ Job aj ilustrátor Derib, ho začali písať ešte v 70tych rokoch minulého storočia. Spolu vyšlo 40 dielov a v našej knižnici nájdete prvé štyri - Yakari a Veľký orol, Yakari a bobria hrádza, Yakari a Biely bizón, Yakari a králik Nanabozo.

Knižky zachytávajú život Siouxov a kresby z každodenného života indiánov sú úžasne podrobné a prepracované. Príbeh je jednoduchý, ale dobrodružný a napínavý. Všetkými knižkami sa prelína myšlienka priateľského súžitia s prírodou - Yakari je veľký ochranca zvierat, nenosí luk a šíp a zdôrazňuje, že človek si má z prírody brať len to, čo potrebuje.



Pippi s kamarátmi na úteku

Štvrtý diel dobrodružných príbehov o ryšavej knižnej celebrite Pippi Dlhej Pančuche, nie je úplne nadväzujúcim príbehom na predchádzajúce diely. Samozrejme aj tu stretneme hlavnú hrdinku Pippy a jej kamarátov Aniku a Tommyho, tentoraz je to však trochu iné. Už samotné spracovanie knihy, vo forme komiksu, dáva menej priestoru vyrozprávať príbeh podrobnejšie, ale o tom komiks je. V jednej vete sa dozvieme zápletku a v ďalšej bubline je vyriešená. Hlavní hrdinovia sú tentokrát trochu nezvykle viac neposlušní, dokonca sa rozhodnú ujsť z domu, lebo sa im nechce pomáhať rodičom v záhrade. Pippi samozrejme prisľúbi ich mamke, že sa o nich postará, ale ako to už s Pippi chodí, všetko nakoniec bude inak.

Veselý dobrodružný príbeh sa zmení v okamihu, keď kamarátov zastihne hrozná búrka, utečie im kôň a ďalej musia putovať peši.

Traja utečenci sa pri na cestách zoznámia s Konradom a jeho zázračným lepidlom, zachránia Pisseho-Nisseho pred rozzúreným býkom, polietajú si v aute, odvezú sa vlakom, plavia sa v sude, spoznávajú ľudí aj svet a dokonca pobudnú aj vo väzení. Napokon ale pochopia, že najlepšie je predsa len doma.

Pippi s kamarátmi na úteku je vtipná, pútavá knižka plná krásnych farebných ilustrácií. Vďaka rýchlo odsýpajúcemu a napínavému deju, skvelým ilustráciám a zábavným detailom, bude aj toto dobrodružstvo nezabudnuteľným zážitkom zážitkom.


Hilda

Komiksové príbehy o neposednom modrovlasom dievčatku s obrovskou predstavivosťou patria k najobľúbenejším v dnešnom svete detských komiksov.


Hilda býva so svojou mamou na samote blízko hôr. Rada objavuje svet a podniká rôzne dobrodružné výpravy. Jej svet je plný fantastických vecí: trolov, obrov, trpaslíkov, kráčajúcich hôr... Vidí, čo iní nevidia alebo ani nechcú vidieť. A možno práve preto si našla plno priateľov po celom svete.


V našej knižnici nájdete druhý diel zo série - Hilda a polnočný obor. V ňom sa krpatí pidiľudia nástojčivo usilujú vyštvať ju z jej vlastného domu! Ak by sa však mala Hilda odsťahovať zo svojho rodného domčeka v krajine ihličnatých lesov, vysokých vrchov a tajomných tvorov do rušného veľkomesta, prevrátil by sa jej život kompletne hore nohami. Ale prečo ich vidí len Hilda? A čo hľadá obor, ktorý sa záhadne objavuje každú noc? Dozviete sa v tejto nádherne ilustrovanej knižke.


Dejiny Slovenska v obrázkoch


Ako som už spomínala v úvode, komiks môže deťom pomôcť aj pri zvládnutí náročnejších tém a môže byť užitočný aj pri učení. Príkladom je knižka Dejiny Slovenska v obrázkoch, ktorú vydalo Ottovo nakladatelství.

Keď sme sa sťahovali do USA, prihodila som ju do krabice s knihami, ako pomôcku pre deti na slovenský dejepis. Pri príprave na skúšky, sme si v nej často listovali a mnohé udalosti zo slovenských dejín vďaka nej pochopili oveľa rýchlejšie. A ešte to bola aj zábava.

V knižke nájdete všetky najdôležitejšie, ale aj niektoré menej dôležité, no zaujímavé okamihy slovenských dejín. A nebudete sa pri nich nudiť! Nie je v nej totiž veľa textu, no o to viac obrázkov.

Knižka je prehľadná, zábavná, poučná a primerane podrobná. Historické udalosti od čias Slovanov až po vznik samostatnej Slovenskej republiky popisuje zrozumiteľne a príťažlivo.





55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page