top of page

Najčastejšie otázky a odpovede

Updated: Feb 24, 2020

Chcem si požičať knižku, ako to môžem urobiť?

Na stránke www.detskeknizky.com v Katalógu alebo na Facebooku v albumoch https://www.facebook.com/SlovenskaKniznicavUSA si nájdite knižku, ktorú si chcete prečítať a pošlite nám v správe (kontaktný formulár na stránke alebo message cez Facebook) alebo emailom ivana.brezinska@gmail.com jej názov prípadne aj meno autora.


Ako si knižky vyzdvihnem? Musím si po ne niekam prísť?

Všetko vybavíte z pohodlia domova - nemusíte nikam chodiť, knižky vám pošleme poštou. Dostanete od nás sumu za poštovné a balné a pokyny na zaplatenie. Spolu s uhradením poštovného a balného nám pošlete aj vašu poštovú adresu, na ktorú vám zašleme knižky.


Koľko kníh si môžem požičať?

Keďže máme len dobré skúsenosti, momentálne si prvýkrát môžete požičať až 4 knižky alebo leporelá. Neskôr po dohode sa dá požičať aj viac kníh, záleží na tom, koľko si trúfate prečítať za jeden mesiac.


Na ako dlho si môžem požičať knižky?

Výpožičná doba je 1 mesiac od doručenia kníh, tj. od dňa, kedy k vám knižky prišli.


Kedy si môžem požičať ďalšie knižky?

Ďalšie knižky si môžete požičať v deň, keď knižky odošlete naspäť a pošlete nám "tracking number" zásielky.


Koľko za to zaplatím?

Za požičanie knižky zaplatíte len aktuálne poštovné Media Mail a balné $1 za knižku.

Poštovné záleží od počtu kníh a ich celkovej hmotnosti a orientačne si ho môžete vypočítať aj sami - váha kníh (v gramoch) je uvedená pri každej knihe.

Aktuálne poštovné je $2.80 za zásielku do 1lb, $3.33 za zásielku do 2lb, $3.86 za zásielku do 3lb, $4.39 za zásielku do 4lb a $4.92 za zásielku do 4lb. https://pe.usps.com/text/dmm300/Notice123.htm#_c059

Napríklad: za 4 knižky, ktoré budú vážiť viac ako 3 lb teda zaplatíte - poštovné $4.39+1$ za každú knihu = $8.39.

Celkovú výšku poštovného a balného a spôsob platby vám samozrejme dáme vedieť.


Čo ak knižku stratím alebo poškodím?

V prípade straty alebo výrazného poškodenia knihy vás požiadame o úhradu $15 na zakúpenie adekvátnej náhrady stratenej alebo poškodenej knihy. V prípade, že sa knižka stratí vinou pošty, samozrejme neplatíte nič.


Mám knižky, ktoré už moje deti nečítajú, môžem ich darovať knižnici?

Samozrejme! Všetky knižky v knižnici pochádzajú z darov súkromných osôb, vydavateľstiev, kníhkupectiev a iných inštitúcií. Potešíme sa každému daru v USA i na Slovensku. Ak nám chcete darovať knižky, ktoré už nepotrebujete, pošlite nám správu alebo email a dohodneme si podrobnosti. Knižky zbierame zvlášť v USA a na Slovensku (nemusíte ich posielať do USA) a darcom kníh preplatíme poštovné náklady.


Nemám deti, ale páči sa mi váš nápad, môžem vás nejako podporiť?

Knižnica je komunitný neziskový projekt. Všetky náklady (napríklad poštovné darcom, náklady na prevoz kníh zo Slovenska a ďalšie prevádzkové náklady) hradíme z darov prispievateľov. Ak máte záujem podporiť knižnicu finančne, môžete tak urobiť prostredníctvom fundraiser kampane na Facebooku, ktorú spúšťame priebežne každé 3 mesiace. Aktuálny fundraiser nájdete na https://www.facebook.com/donate/777215009435510/


172 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page