top of page

Hviezdne čítanie na august

Updated: Sep 16, 2022

V auguste sa na oblohe odohráva najobľúbenejší kozmický „ohňostroj“ roka. A hoci sme už za polovicou mesiaca, ešte stále môžete na oblohe pozorovať padajúce hviezdy, známe ako Perseidy.


Pre všetkých pozorovateľov hviezd a milovníkov vesmíru tu preto máme zopár tipov na hviezdne čítanie.



Čo sa deje v noci (0-2 roky)


S touto krásne ilustrovanou knižkou plnou okienok pre najmenších čitateľov nazrieme do nočného sveta.

Keď na čiernom nebi blikajú len hviezdy a v uliciach nastane pokoj, zdá sa, že všetci spia.

Ale je to naozaj tak?

Čo také sovy a netopiere? Alebo líšky a myšky? A čo je to za koncert pri rybníku?

A prečo sa svieti v pekárni? A kto riadi do noci uháňajúci polnočný vlak? Odpovede na všetky tieto otázky nájdete v knižke a vďaka okienkam a výrezom to bude naozaj zábavné pátranie.



Malé polnočné víly (4-6 rokov)


Lina je malé dievčatko, ktoré je na návšteve u starej mamy. Dnes je však smutná, pretože v záhrade stratila svoju obľúbenú retiazku. Nemôže zaspať - a to je dobre, lebo presne o polnoci sa v záhrade začnú diať zvláštne veci. Priletia štyri malé polnočné víly, s ktorými Lina strávi niekoľko nezabudnuteľných chvíľ.





Tu sme - Poznámky k životu na planéte Zem (4-6 rokov)

Skvelá kniha, pri ktorej sa dá presedieť hodiny a diskutovať o živote, o vesmíre, o ľuďoch, o zvieratách...

Autor ju vytvoril počas prvých dvoch mesiacov života svojho synčeka, keď rozmýšľal, ako mu jednoducho vysvetliť to najdôležitejšie o našej planéte. Najmä to, že ďalšiu Zem my ľudia nemáme, preto by sme sa mali k nej i k sebe navzájom správať ohľaduplne a s pokorou.

Niektoré veci môžu byť na Zemi komplikované, iné môžu byť menej – napríklad byť k sebe milí. Začneme už dnes?




Keď mi ocko ukázal vesmír (5+)


Jedného dňa sa otec so synom vyberú za mesto, aby si pozreli vesmír. Kým sa otec nadchýna jeho majestátnosťou, syn obdivuje rastlinky, trávu, chrobáky…

Aj keď má otec pocit, že jeho syn je ešte na pochopenie nekonečnosti príliš malý, nakoniec sa čosi naučí aj on: že náš vlastný vesmír je ešte dôležitejší, lebo ho tvoria veci, ktoré nás robia šťastnými a niekedy sú tie najdôležitejšie veci priamo pod naším nosom.








Upírik (6+)


Táto knižka je pre deti, čo sa neboja! Je v nej teda menej hviezd, ale o to väčšia tma. Je totiž o upíroch a všetci predsa vieme, že upíri majú deň v noci.

Skvelý a vtipný komiksový príbeh o Upírikovi, ktorý sa v dome plnom strašidiel nudí. A tak ho napadne, že začne chodiť do školy. Nájde si tam ľudského kamaráta Michela, a pomôže mu zneškodniť bitkárskeho spolužiaka...

Krásne ilustrovaná kniha s milo - hrôzostrašno - zábavnou atmosférou pre deti o čarovnom svete plnom strašidiel, kúziel, ale aj pevného priateľstva dvoch chlapcov z rozdielnych svetov.





Príbehy hviezd (7+)


Knižka pre malých aj veľkých milovníkov hviezd, mýtov a legiend zo všetkých kútov sveta.

Po celé tisícročia človek upiera zrak na nočnú oblohu, obdivuje jagavé hviezdy a snaží sa prísť na to, ako sa tam hore dostali. Je o tom množstvo príbehov, legiend a mýtov, ktoré si odnepamäti rozprávajú ľudia od Indie cez Európu až po Tichomorie.

Skrýva sa v nich toľko zázrakov, koľko sa nevojde nikam inam. Len sa v noci pozrite na oblohu.





Blíži sa kométa (7+)


Kdesi ďaleko je nádherné údolie, v ktorom rastie množstvo zelených stromov. Žije v ňom plno malých šťastných tvorov - muminov.

Podivuhodné úkazy presvedčia muminov a zvieratká, že im hrozí nebezpečenstvo. Mumintroll so Sniffom sa preto vydajú na odvážnu výpravu. Cestou sa k nim ešte pridá Snusmumrik.

Spoločne putujú do observatória v Pustých vrchoch, aby vypátrali, či naozaj môže nastať zrážka s kométou.







Príšerná veda - Vesmír, hviezdy a slizkí ufóni (7+)


Kniha Vesmír, hviezdy a slizkí ufóni je na iných planétach vypredaná!


Odvážiš sa objaviť, ktorí astronómovia zabíjali ľudí, prečo ti vo vesmíre explodujú vnútornosti a ako smrdí mesačný prach? Ak si myslíš, že stráviš chorú stranu vedy, tak pokračuj v čítaní a spolu s nami sa daj vystreliť do hlbokého vesmíru.

S fantastickými súbormi faktov, podivnými kvízmi a bláznivými komiksmi je táto knižka ako z iného sveta!








Gregorove vesmírne dobrodružstvá (10+)

Zo série knižiek, ktoré pre deti spolu napísali svetoznámy astronóm Stephen Hawking a jeho dcéra Lucy, máme v knižnici prvé tri - Gregorove tajné výpravy do vesmíru, Gregorova vesmírna naháňačka za pokladom a Gregor a veľký tresk.

V knižkách je skombinovaný napínavý a zábavný príbeh s množstvom zaujímavých faktov o vesmíre vrátane najnovších poznatkov Stephena Hawkinga o čiernych dierach.

V prvej knihe sa zoznámime s Gregorom, ktorému do susednej záhrady odbehlo jeho domáce prasiatko. Pri jeho hľadaní stretne nových susedov - Anku a jej otca Erika, ktorý je uznávaný vedec. Otvoria sa mu dvere do celkom nového sveta. Do sveta, kde sa dá na svet pozerať z iného pohľadu – z vesmíru.

V ďalšej časti bude Anka potrebovať pomoc. Jej otec pracuje na vesmírnom projekte, no nič nejde tak, ako by malo. Na Marse pristál robot, ktorý má skúmať povrch planéty, no správa sa čudne. A Anka práve našla v otcovom superpočítači čosi záhadné. Je to správa od mimozemšťanov? Existuje ešte niekde vo vesmíre život?

V tretej knižke sa Erik zapojí do veľkého experimentu vo Švajčiarsku, kde skúma prvé okamihy po vzniku vesmíru. Existuje však skupina ľudí, ktorí nesúhlasia so spustením experimentu a pripravujú sabotáž, aby prerušili veľkolepé spustenie prístrojov. Podarí sa im to? Na čej strane bude tentoraz stáť Radač? A prečo vôbec tak naliehavo chce rozprávať s Ankou a Gregorom?




21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page