top of page

Halloweenske čítanie

Poďme sa spolu trochu báť!


Začneme zľahka - pre menšie deti máme niekoľko knižiek, ktoré im pomôžu strach a podobné pocity lepšie zvládnuť.


Čo sa deje v noci (2-4 roky)


S touto krásne ilustrovanou knižkou plnou okienok pre najmenších čitateľov nazrieme do nočného sveta.

Keď na čiernom nebi blikajú len hviezdy a v uliciach nastane pokoj, zdá sa, že všetci spia.

Ale je to naozaj tak? Čo také sovy a netopiere? Alebo líšky a myšky? A čo je to za koncert pri rybníku? A prečo sa svieti v pekárni? A kto riadi do noci uháňajúci polnočný vlak? Odpovede na všetky tieto otázky nájdete v knižke a vďaka okienkam a výrezom to bude naozaj zábavné pátranie.



Terka nemôže zaspať (2-4 roky)

Všetky deti to dobre poznajú!

Mama s ockom povedia, že treba ísť spať a ty pritom ešte necítiš žiadnu únavu! U Terky je to rovnaké. Pretože celý deň pršalo, nedalo sa vonku šantiť, a musela sa hrať len vnútri. A teraz by už mala ísť do postele? Jej sa predsa vôbec nechce, ani mama s ockom ešte nemusia ísť spať!

Najprv iba nemôže zaspať - vonku je ešte stále trochu svetlo, potom je trošku hladná a vyrušujú ju aj zvuky z obývačky. Keď sa zotmie, má trošku strach z tieňov v okne, takže musí s ockom prehľadať celú izbu, či v nej náhodou nemá strašidlo.


Barborka a jej zážitky (4-6 rokov)


Barborka chodí do škôlky a už vie veľa vecí, no občas si predsa len nevie poradiť. Niekedy sa hanbí, inokedy sa bojí. Je zábudlivá, dokonca lakomá. A z času na čas urobí aj nejakú hlúposť. Barborka je skrátka rovnaká ako všetky deti.






Gerda - strach má veľké oči (4-6 rokov)

Gerda a Lars veselo plávajú v Rajskej zátoke a každý večer pred spaním si spievajú maminu uspávanku. Je to najkrajšia melódia pod slnkom. Raz im však staručká veľryba Lisbet nasadí chrobáka do hlavy. Vraj ich piesni chýba koniec. A tak zvedavá Gerda s bratom naberú odvahu, prechádzajú hlbokým oceánom, plytkými morami aj neprebádanými lesmi chalúh a rias, aby našli pokračovanie ich obľúbenej uspávanky. Mala Lisbet pravdu alebo im len natárala báchorky? Talentovaný slovenský ilustrátor Adrián Macho prichádza s ďalším napínavým dobrodružstvom najobľúbenejšej veľryby Gerdy.



Knižka o pocitoch (4-6 rokov)

Katka sa občas v noci bojí tmy a Sama desia strašidlá. A ich pes sa bojí búrky. Niekedy sme šťastní, niekedy smutní, inokedy máme strach. Stále niečo cítime.

Táto knižka je o tom, čo cíti Samo a Katka a možno čoskoro zistíš, že je aj o tom, čo cítiš ty.

Deti často nevedia pomenovať a pochopiť svoje pocity. Takéto pocity potom ťažšie zvládajú.

Knižka pomôže deťom pochopiť, pomenovať a lepšie zvládať svoje pocity.

Samo, Katka a ich rodičia sa dostávajú do bežných situácií, v ktorých sa ich pocity pomenovávajú a vysvetľujú.


 

A teraz trochu nefalšovaného strachu pre tých starších!


Upírik (6+)


Táto knižka je pre deti, čo sa neboja! Je v nej teda menej hviezd, ale o to väčšia tma. Je totiž o upíroch a všetci predsa vieme, že upíri majú deň v noci.

Skvelý a vtipný komiksový príbeh o Upírikovi, ktorý sa v dome plnom strašidiel nudí. A tak ho napadne, že začne chodiť do školy. Nájde si tam ľudského kamaráta Michela, a pomôže mu zneškodniť bitkárskeho spolužiaka...

Krásne ilustrovaná kniha s milo - hrôzostrašno - zábavnou atmosférou pre deti o čarovnom svete plnom strašidiel, kúziel, ale aj pevného priateľstva dvoch chlapcov z rozdielnych svetov.




Klub záhad (6+)

Deje sa v tvojom okolí niečo zvláštne čo si nevieš vysvetliť? Tak s tým ti pomôže jedine Klub záhad. Trojica detektívov Jupiter, Vicky a Nick, nemajú problém vydať sa za hocičím nepoznaným, či už ide o kostlivcov, upírov, múmie, alebo príšery. Ak máš odvahu, pridaj sa aj ty k detektívom z Klubu záhad ! V našej knižnici si môžeš vypožičať až 10 knižiek zo série Klub záhad - Muž s ľadovým pohľadom, Neviditeľná beštia, Noc chodiacich múmií, Ostrov náhrobkov, Pomsta grófa Gundolfa, Škola hrôzy, Skrýša posledného vlkolaka, Tajomstvo Titanicu, Upír zo zámku a Demon ticha.


Lovci prízrakov (10+)

Aj s Lovcami prízrakov zažiješ hrozivé dobrodružstvá.

Napríklad, keď narazia na mrazivú stopu. V pivnici totiž sedí slizký prízrak! Tom chce už iba jedno: uniknúť. Tu mu však ponúkne svoju pomoc skúsená lovkyňa prízrakov Hedviga Rascovicová. Keď sa s prízrakom zoznámia bližšie, nezdá sa Tomovi až taký hrôzostrašný. Všetci traja spoločne vytvoria neporaziteľný tím lovcov prízrakov a onedlho dostanú prvú objednávku: majú sa vydať po mrazivej stope...

Alebo, keď expertovi na prízraky Tomovi Tomskému hrozí nebezpečenstvo! Najprv sa zdá, že skúška na získanie Diplomu lovca duchov tretieho stupňa bude s pomocou Hedvigy Rascovicovej a prízraku Huga prebiehať celkom bezproblémovo. No strašidelné javy v malej obci Močaristá začínajú byť čoraz hrozivejšie: domy sa pomaly prepadajú do bahna, pach potuchliny zamoruje ovzdušie a z hmly sa ozýva kvílenie, ktoré trhá uši. Pri stretnutí s Dvanástym poslom Toma prepadá hrozivé podozrenie...

Prípadne, keď sa Teodor Zhrýzan stane správcom hradu Šerý vrch a zo spánku ho začnú vytrhávať hrôzostrašné zvuky a nepochopiteľné strašidelné javy. Tu mu môžu pomôcť už len najlepší lovci prízrakov na svete. Tom Tomský, Hedviga Rascovicová a prízrak Hugo začínajú pátrať po príčine nevysvetliteľných udalostí. A zakrátko sa zoznámia s Krvavou barónkou...


 

Ak sa rád bojíš a chceš sa pritom ešte aj dozvedieť niečo nové a zaujímavé, máme pre teba knižky v sérii Hrôzostrašná história, Hrozný zemepis, Príšerná veda a Naše hrôzyplné dejiny. Učenie ešte nikdy nebolo také zábavné!


Hrozný zemepis (10+)

Zdá sa ti, že zemepis je nuda? Nečakaj nezáživné výklady a pristaň na odľahlých brehoch Divokých ostrovov! Alebo si prečítaj denníky ľudí, ktorí prežili výbuch sopky, naplánujte si vzrušujúce prázdniny so sprievodcom po svetových sopkách, zoznámte sa s dočervena rozpálenými lávovými kameňmi veľkými ako auto a zastavte sa pred horúcimi gejzírmi s vodou páchnucou ako pokazené vajcia. Ale nečudujte sa, ak sa pod vami zem občas trochu zatrasie.



Hrôzostrašná história (10+)

Aj dejepis je plný strašidelných príbehov. V tejto sérii u nás nájdeš knižky, v ktorých sa dozvieš, či boli Vikingovia naozaj takí krutí, Rimania strašní a Kelti hrdlorezi. A ak sa zaujímaš aj o novšie dejiny, Dvadsiate storočie ti porozpráva všetko o neľútostných svetových vojnách, nemilosrdných školských trestoch a neuveriteľných objavoch, ktoré nám navždy zmenili život.


Naše hrôzyplné dejiny (10+)

Nielen svetová história je hrôzostrašná, príšerná, nechutná a... zaujímavá. Aj na našom území sa diali čudesné veci. V Barbarských Slovanoch sa dozvieš, kde sme sa tu vzali, čo nám na našom území zanechali hrozní Avari, prečo sa ľudia báli Perúna a kto to boli trojjazyčníci. V ich pokračovaní zase, či bola šľachta šľachetná, koľko máme na Slovensku hradov, ako to je s pravdivosťou slovenských povestí a aj to, čo bola najväčšia pliaga stredoveku i prečo sa mnísi neumývali. V ďalšej knižke zase prídeš na to, čo nasledovalo po bitke pri Moháči. Dozvieš sa nielen to, ako Turci drancovali krajinu, ale aj to, za čo všetko im vďačíme. Budeš si lámať hlavu nad tým, kto boli kuruci a kto labanci, čo sú artikulárne kostoly, v ktorom slovenskom meste bolo upálených najviac čarodejníc, v akej bitke zomreli až štyria členovia Esterháziovského rodu.

A ak sa rozhodneš pátrať ešte vo vzdialenejšej histórii, príšerný denník detektíva Brzdy ti poskytne dôkazy o existencii našich prapredkov, o tom, ako žili, lovili, bývali a tvorili. Dozvieš sa, ako si uloviť mamuta, či v dobe kamennej všetci chodili potetovaní a ženy nosili dredy a mnoho iných hrôzyplných vecí.



Príšerná veda (10+)

V tejto sérii môžeš objaviť tie najzaujímavejšie fakty zo sveta chémie a riskantné pokusy a omyly bláznivých vedcov, z ktorých nakoniec vznikli tie najúžasnejšie objavy pre blaho a skazu celého ľudstva, spoznať bližšie šokujúcu prírodu alebo zistiť, ktorí astronómovia zabíjali ľudí, prečo ti vo vesmíre explodujú vnútornosti a ako smrdí mesačný prach.


33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page