top of page

Abeceda nie je veda

Updated: Dec 30, 2021

Viete, že slovenská abeceda má až 46 písmen? Zapamätať si ich všetky môžu malým čitateľom pomôcť aj knižky, ktoré sú zamerané na precvičovanie abecedy, písmen a slabík. .

V dnešnom rozprávaní o knižkách vám predstavíme tie, ktoré máme v našej knižnici.




Maľovaná abeceda


Asi najznámejšia spomedzi všetkých knižiek, kde sa autor pohral s abecedou, je Maľovaná abeceda Jána Smreka. Krátke básničky na všetky písmená abecedy si z nej recituje už niekoľko generácií, keďže prvýkrát vyšla v roku 1954. Odvtedy sa dočkala viacerých reedícií, v roku 1972 vyšla dokonca aj s platňou. Básničky na nej magickým hlasom nahovoril Gustáv Valach. V našej knižnici nájdete poslednú verziu Maľovanej abecedy s nádhernými ilustráciami Vladimíra Machaja.



Abeceda pre Barborku

Ľahko zapamätateľné básničky z tejto knižky pomôžu deťom naučiť sa a zapamätať si ako písmenká vyzerajú. Autorka hravo využíva tvary rôznych predmetov a spája ich s jednotlivými písmenkami.

A je strecha, E sú hrable a hrebeň, C je chvost kocúra, D je dúha, H hradná brána, L je lavica, V je vrana...

Knižku napísala Mária Števková a nádherne ilustrovala Oľga Bajusová.




Abeceda zjedla deda

Okrem básničiek a úlohy, ktoré hravo zvládne 4-5 ročné dieťa za pomoci rodičov, v tejto knižke nájdete aj niekoľko jazykolamov a tri rozprávky.

Pri každom písmenku je aj písaný tvar písmena, ako sa ho učia deti na Slovensku. Autorkou textov je Ljuba Štíplová, obrázky v kniže sú od Edity Plickovej.



Farebná abeceda


Ku každému písmenku v tejto knižke našiel autor Václav Šuplata meno a k menu priradil zvieratko, o ktorom je básnička. Táto skvelá kombinácia spolu s nádhernými obrázkami pomôže deťom si básničku lepšie zapamäťať.

Obrázky nakreslil Gill Guile.






Veršovaná abeceda

Hoci je knižka tenká (máme ju v brožovanej väzbe), je v nej až 31 básničiek. Autorka Táňa Pastorková totiž pre deti napísala básničky aj na písmená s mäkčeňom. Každé písmenko je vyobrazené tlačeným aj písaným písmom a v samotnej básničke je farebne zvýraznené. Veselé krátke riekanky deti ľahko pochopia a zapamätajú si. Knižku ilustrovala Katarína Slaninková.



Veselá abeceda

V básničkách v tejto knižke sa autorka Ivona Ďuričová pokúsila urkyť čo najviac slov obsahujúcich dané písmenko. Ich hľadanie je veľká zábava a preto je abeceda z tejto knižky veselá. Obsah knižky je zároveň zoznamom všetkých písmen v slovenskej abecede (chýba iba w). Okrem krásnych obrázkov Jána Vrabca, nájde malý čitateľ pri každom písmenku jeho tlačenú aj písanú podobu.




Moja prvá abeceda s písankou

Hoci sú básničky v tejto knižke krátke, ich čítanie nebude také jednoduché. Celá knižka je totiž napísaná veľkými písmenami. Písmeno, ktorého sa básnička týka, je zvýraznené a pod básničkou je vyobrazených 9 slov na dané písmeno. Druhá strana je určená na precvičovanie, čo sa žiaľ v knižke z knižnice robiť nedá, ale postačí kúsok papiera a problém je vyriešený. Pozornému oku neujde, že predmety na obrázkoch lemujúce stránku určenú na písanie sa všetky začínajú na dané písmeno. Pomenovať ich všetky správne nie je úplne najľahšia úloha, ale určite sa dá zvládnuť. Knižku napísala Eva Javorovičová a ilustroval Adolf Dudek.



Hovoriace písmenká a slabiky

Písmenká v tejto knižke sa premenili na malé bytosti. Najprv sa deťom predstavia a potom sa s nimi začnú hrať. Občas sa chytia za ruky a vzniknú slabiky či dokonca celé slová. Knižka tak deťom pomôže nielen spoznať jednotlivé písmená, ale ukáže im, ako sa tvoria slabiky a slová. Autorkou knižky je Libuše Pečonková, obrázky nakreslila Cecílie Kudělová.



679 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page